eur:
389.63
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A világ leghíresebb reklámja 25 éves - videó

Egyszer vetítették csupán, mégis a világ egyik leghatásosabb reklámjának tartják az Apple Macintosh legendás "1984" spotját, amely éppen 25 éve, 1984. január 22-én indította világhódító útjára a cég személyi számítógépeit. A reklámot a már akkor is befutott Ridley Scott, az 1979-ben készült Nyolcadik utas a halál alkotója rendezte.

Éppen 25 éves a világ egyik vagy talán a leghíresebb reklámja, amelyet január 22-én mutattak be az 1984-es Super Bowl harmadik negyedében. Az "1984" reklámnak nevezett televíziós spot indította útnak az Apple Macintosh személyi számítógépét. 


A reklámfilmen egy atlétanőt láthatunk piros rövidnadrágban és egy Apple pólóban, amint egy orwelli világon fut keresztül, hogy nekidobjon egy kalapácsot - az IBM-et ábrázoló - Nagy Testvér képének. A következő kép a híres Orwell regényre utaló üzenetet írta ki: "Január 24-én az Apple Computer bemutatja a Macintosh-t, melytől 1984 nem lesz olyan mint az 1984."



Világhír egyetlen vetítéssel

A Chiat/Day reklámügynökség által készített hatvan másodperces filmet azóta is tanítják a világ minden szegletében. Rendezője a brit Ridley Scott volt, aki éppen akkor fejezte be Harrison Ford főszereplésével a Szárnyas fejvadász forgatását. Ezt tekintik minden idők egyik legmeghatározóbb tudományos-fantasztikus filmjének. Scott egyébként az 1979-ben rendezett Nyolcadik utas a halál (Alien) című filmjével vált világszerte ismertté.


Az Apple nem fukarkodott a pénzzel, a reklám elkészítése 400 ezer dollárba került, az egyszeri vetítésért pedig további 500 ezer dollárt fizettek.

A pénz busásan megtérült, hiszen a film az egyszeri vetítés ellenére hatalmas hatást keltett a médiában, és később sok tévécsatorna sugározta ingyen. Az akkori kutatások szerint a hirdetés Amerika háztartásainak közel 50 százalékát elérte.

A híres reklámot gyakran szavazzák első helyre a befolyásos marketingkampányokról szóló kérdőívekben. Megválasztották például az "Az évtized reklámfilmjének", és természetesen ott találjuk minden idők ötven legjobb reklámja között (50 Greatest Commercials of All Time). A film hatását mutatja, hogy a legutóbbi amerikai elnökválasztási kampányban is felbukkant, Hillary Clinton paródiájaként.

Film és reklám


Ridley Scott Angliában született, a West Hartlepool-i Művészeti Főiskolán tanult, ahol kimagaslott grafikus tervezésben és festésben. Scott tanulmányokat folytatott a Királyi Művészeti Akadémián is, ahol elkészítette első rövidfilmjét. Kitüntetéssel diplomázott, majd egyéves külföldi ösztöndíjat nyert az Egyesült Államokba. Amikor visszatért az Egyesült Királyságba, a BBC-hez került mint látványtervező, majd egy éven belül előléptették a rendezői csapatba.

Három évvel később felmondott, hogy megalakítsa saját cégét, az RSA-t (Ridley Scott Associates), mely rövid idő alatt az egyik legsikeresebb reklámgyártó műhely lett Európában. Az évek során több mint háromezer reklámot rendezett, sokkal közülük díjat nyert a velencei és cannes-i fesztiválokon, valamint kitüntette a New York-i Művészeti Rendezők Klubja is. Filmes munkája mellett Scott továbbra is aktívan tevékenykedik az RSA-ban, amely Londonban, New York-ban és Los Angeles-ben is működtet irodát.

Híres filmje még a Fekete eső, Michael Douglasszel és Andy Garciával a főszerepben. Legjobb alkotásának sokan a Thelma és Louise-t tartják.

Csak semmi szexet - vagy mégis?

A 2003-ban lovaggá ütött idősödő rendezőtől egy interjúban megkérdezték, miért nincsenek szexjelenetek a filmjeiben. A frappáns válasz így hangzott: "A szex unalmas mindaddig, míg nem csináljuk."

Egyik legutóbbi filmjében aztán mégis felbukkant egy kicsike erotika, A bor mámor Provance két hőse, Russel Crowe és Marion Cotillard jóvoltából. Scott egyébként évek óta Dél-Franciaországban él, nem véletlen tehát, hogy ő rendezte a népszerű regény helyenként meglehetősen durva átírásából készült filmet.

Szerző: Kovács András István

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×