eur:
394.53
usd:
370.39
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megindult az orosz gáz

Megindították az orosz gázt legelőször a Kurszki területen lévő Szudzsa állomás felől a Balkán irányába közép-európai idő szerint 8 órakor. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség Kijevből jelentette, hogy az UkrTranszGaz illetékesei megkapták a Gazprom értesítését az első próbaszivattyúzás megkezdéséről.

Orosz becslések szerint a gáz Lengyelországba már szerdán délután 16 óra körül megérkezhet. Ukrán részről viszont azt mondták: mivel jelenleg "visszafelé" áramlik a gáz a tranzitvezetéken (az ukrajnai tárolóktól az ipari létesítmények felé), az áramlás megfordítása nyomán Ukrajna nyugati határára legkorábban 36 óra múlva juthat el a gáz.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója kedden kora reggel Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek elmondta, hogy amennyiben Ukrajna jogtalanul levesz a tranzitra szánt gázból, a cég ugyanannyival csökkenti a küldött gáz mennyiségét.

Ez így lesz, bármilyen indoklással vesz le Ukrajna a gázból. Rámutatott, hogy a megkötött megállapodás értelmében az orosz fél által az ukrajnai rendszerbe küldött gáznak 100 százalékban tovább kell jutnia Európába.

Korábban Ukrajna azt követelte, hogy a gáz továbbításához szükséges napi 21 millió köbméter gázt az orosz fél adja, de a Gazprom szerint - az érvényes szerződések és a szokásjog értelmében egyaránt - a technológiai szükségletet a tranzitországnak kell fedezni.

A magyar szállítórendszer készen áll az Ukrajna irányából meginduló gáz azonnali fogadására - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt.

A közlemény szerint az ország keddre várható gázfogyasztása 63-65 millió köbméter lesz, amelyre elegendő forrás áll rendelkezésre. Az I. kategóriára vonatkozó korlátozást továbbra is fenntartják.

Az FGSZ közölte azt is, hogy a keddre rendelkezésre álló források mértéke 66 millió köbméter - a földalatti gáztárolókból 53 millió, magyar kitermelésből 9 millió köbméter, míg a nyugati irányból érkező import 4 millió köbméter -, a betáplálási egyeztetés folyamatban van.

Hétfőn az ország gázfogyasztása 63,5 millió köbméter volt, Ukrajna irányából továbbra sem érkezett földgáz.

Ugyanakkor Ausztria irányából 5,9 millió köbméter gáz érkezett hétfőn. Ebből 4 millió köbméter volt a hazai célú, Szerbiának 1,2 millió, Bosznia-Hercegovinának 0,7 millió köbmétert szállított az FGSZ Zrt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×