eur:
389.66
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Véletlenül" dől a pénz a csődbe ment Lehman Brothers számlájára

Berlinben politikai és gazdasági körökben is óriási megütközést és felháborodást keltett, hogy az állami tulajdonban lévő KFW bankcsoport 300 millió eurót utalt át az amerikai Lehman Brothers bankház részére, miután az csődöt mondott. A KFW vezetői technikai hibára hivatkoznak.

Peer Steinbrück pénzügyminiszter megdöbbentőnek nevezte a KFW átutalását. Mivel a bank állami tulajdonban van, eddig csak a pénzügyminisztérium, illetve a politikai pártok megbízottaiból alakult felügyelőbizottság ellenőrizte a KFW ügyleteit, de ez a gyakorlat nem váltotta be a hozzá fűzött reményt - hangsúlyozta a testületnek az ellenzéki Szabaddemokrata Párt részéről delegált tagja, aki helyeselte, hogy a magánbankokhoz hasonlóan, az állami pénzintézetek felett is a tőzsdei tanács gyakoroljon ellenőrzést.

A KFW vezetősége azzal védekezik, hogy tévesen történt a 300 millió euró átutalás a Lehman Brothers számlájára, egyben pedig reményét fejezte ki, hogy az összeg legalább 40 százalékát sikerül idővel visszaszerezni a pénzintézet átvételére készülő brit Barclays bank segítségével.

A már idézett szabaddemokrata képviselő tévényilatkozatában nem zárta ki, hogy más német állami bankok is kapcsolatban álltak a csődbe ment Lehman Brothersszel, és még további 300 millió eurót is átutaltak számlájára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×