eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyre rosszabbak a világgazdaság kilátásai

Mérsékelte az idei és a jövő évi globális gazdasági növekedésre vonatkozó korábbi előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap.

Az IMF szerint az idén 4 százalékkal bővül a globális gazdaság a júliusban prognosztizált 4,1 százalék helyett, jövőre pedig a 3,9 százalékkal szemben 3,7 százalékos növekedésre számítanak.

A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint a washingtoni székhelyű szervezet rontott az eurózóna idei és jövő évi gazdasági növekedésével összefüggő várakozásán is. Az idei GDP- bővülést már csak 1,4 százalékra becsüli a júliusi 1,7 százalék helyett, a jövő évre várt növekedést pedig 1,2 százalékról 0,7 százalékra mérsékelte.

A valutaalap ugyanakkor az Egyesült Államok idei várható növekedési kilátásán javított; a júliusban várt 1,3 százalékot 1,7 százalékra módosította.

Veres János pénzügyminiszter múlt héten azt mondta: ha a magyar export fő felvevőpiacának számító német gazdaság növekedése lelassul, akkor a magyar gazdaság is megtorpanhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×