eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Piaci pozícióinak megőrzését várja a Főgáz

A Fővárosi Gázművek (Főgáz) csoport a lakossági szabadpiacon kivár, de új termékekkel készül ellensúlyozni a szabadpiac esetleges árelőnyeit - mondta el Bakonyi Tibor, a Főgáz Zrt. vezérigazgatója kedden, a Budapesten tartott sajtóbeszélgetésen. A vezérigazgató az új termékekről részleteket még nem kívánt közölni.

A 2007. július elejétől a lakosság számára is liberalizált magyar gázpiacon a vállalat nem tervez lépéseket - mondta Koncz László, a Főgáz vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: a társaság szeretné megtartani a jelenlegi szabadpiaci fogyasztóit.

A Főgáz konszolidáltan 190 milliárd forintot meghaladó 2007. évi árbevételének mintegy 30 százaléka a szabadpiaci fogyasztóitól származott. A Főgáz szabadpiaci kereskedelmi cége, a Főgáz Gázkereskedelmi Kft. a második legnagyobb szereplő a liberalizált gázpiacon.

Bakonyi Tibor elmondta, hogy a Főgáz 770 ezres lakossági fogyasztói közül mindössze 504 választott más szolgáltatót.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a földgáz végfelhasználói árát a 15 százalékos indokolt, és a Magyar Energia Hivatal által is javasolt áremeléshez képest az energiaügyekben illetékes miniszter jóval alacsonyabb mértékben emelte meg október elsejétől, és ez átrendeződést hozhat a szabadpiacon. A jövő év június végéig még él a jelenlegi kettős piac: a hatósági áras közüzemi és a szabadpiac.

A hivatalos bejelentés szerint a közüzemben a lakossági gáz ára 6,55 százalékkal, a nem lakosságié pedig 9,4 százalékkal emelkedik. Koncz László szerint az olaj árának csökkenésével nem lehetetlen az sem, hogy 2009 júliusában már nem lesz szükség a földgáz árának emelésére. Most viszont a nyomott közüzemi ár miatt a fogyasztók visszatérnek a szabadpiacról a közüzembe. Ez a Főgáz esetében várhatóan mintegy 40-50 millió köbmétert fogyasztó cégek visszatérését jelenti a közüzembe.

A szabadpiacon a verseny fokozódására számít a Főgáz, az olyan nagy szereplők részvétele miatt mint a Shell, az osztrák OMV leánycége, az orosz Gazpromhoz köthető kereskedők és magyar MOL. Az energetikai cégeknek címzett várható új "Robin Hood" adó a gázipari szolgáltatókat remélhetőleg nem érinti - mondta Koncz László újságírói kérdésre válaszolva, hiszen az ár hatósági ár.

Bakonyi Tibor ehhez hozzáfűzte, hogy a Főgáz társadalmi felelősségvállalása a hátrányos helyzetben lévők több millió forintot kitevő vissza nem térítendő támogatásában is megnyilvánul, tehát indokolatlan ilyen címen esetleg új adót kivetni a Főgázra is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×