eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kozek: Újra növekedési pályára áll a világgazdaság

Optimista a következő évek globális gazdasági növekedését érintően az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese. Kozek András szerint már túl van a mélyponton a világ gazdasága, és egyre valószínűbb, hogy a következő években ismét egyértelmű növekedési pályára áll.

Az elmúlt időszakban az összes gazdasági mutató a mélybe zuhant. Ez egyrészt szomorú, másrészt lehetőséget is jelent, hiszen sok területen már túl vagyunk a mélyponton - jelentette ki az InfoRádiónak Kozek András, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese. Szerinte semmiképpen nem beszélhetünk az egész világ teljes válságáról.

A vezérigazgató-helyettes úgy látja, átrendeződés van a világ gazdaságában, és egyre erősebbek a növekedés motorjai. Mint rámutatott, csökken az Egyesült Államok és Európa szerepe, habár így is dominánsak maradnak. De Kozek András úgy véli, az itteni válságok a jövőben már nem biztos, hogy jelentősen vissza tudják vetni az egész világgazdaság növekedését.

A nyersanyagpiac és az infrastrukturális növekedés van a legkevésbé kitéve a napi ingadozásoknak, hiszen sokszor állami beruházásokról van szó - fejtette ki a megkérdezett.

Sokan azt gondolják, hogy a globalizált világban mindent nagyon gyorsan elő lehet állítani, de ez nem igaz, például az energiaszektorban sem - jelentette ki Kozek András. Ennek érzékeltetésére azt a példát hozta, hogy egyes bányagépek előállítása pár hónap, de aki rendel belőlük, annak kétéves előjegyzésre kell számítania.

Mint mondta, vannak olyan szektorok, köztük az említett energiaipar, amelyekben a változások átfutása három-öt év, mivel a reálgazdasággal függnek össze, hiszen a kínálat rugalmatlanul reagál a keresletre. Ha például az olajár holnap a huszonötszörösére nő, akkor sem tudnak több olajat kitermelni.

A pénzpiac pillanatok alatt képes átértékelődni, de sokkal lassabb reálgazdasági folyamatok rejlenek mögötte, ezek pedig lassan, de biztosan felfelé tartanak - vélekedett Kozek András, aki azt reméli, amikor az árnyak eltűnnek néhány szektor és a pénzpiac fölül, majd napvilágra kerülnek ezek a hosszabb távú trendek.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×