eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Új helyszínt keresnek a Gyöngyösre tervezett gumigyárnak

Gyöngyös helyett új helyszínt keres gumigyárának Magyarországon vagy más európai országban az indiai Apollo Tyres - közölte a társaság.

A cég indoklása szerint a zöldmezős beruházással kapcsolatos adminisztratív eljárások váratlan késedelmet szenvedtek. A közlemény hangsúlyozza: a vállalat döntésével szükségtelenné válik a beruházással kapcsolatban kiírni tervezett népszavazás is.

A közlemény szerint az Apollo Tyres Ltd. arra kéri a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökséget, hogy jelöljön meg olyan alternatív helyszíneket, ahol a cég hatékonyabban mutathatná meg az általa alkalmazott technológiákat, gyártási rendszereket és eljárásokat, miközben a régió lakossága is teljes mértékben részesülhetne a beruházás előnyeiből.

A vállalat ugyanakkor megkezdi a céljainak megfelelő alternatív európai helyszínek felkutatását is.

A 2008 januári bejelentés szerint a gyöngyösi az Apollo Tyres első tengeren túli zöldmezős beruházása lett volna. Az indiai cég a bejelentés óta megalapította magyarországi leányvállalatát, létrehozott egy információs irodát Gyöngyösön, és elindította a tervezett beruházás engedélyezési eljárásait.

Ezt követően szereztek tudomást arról a kezdeményezésről, melynek célja a projekt megvalósításának megakadályozása volt egy helyi népszavazás útján - "olyan indokok alapján, melyeknek semmi közük az Apollo Tyres által is alkalmazott modern abroncsgyártási módszerek és szigorú szabványok mai realitásához".

Megsértődtek?

Korábban Gyöngyös szocialista polgármestere elmondta: az Apollo Tyres Kft. ügyvezetője szóban arról értesítette a gyöngyösi ipari park vezetését, hogy eláll a gumiabroncsgyár létesítésétől. Hiesz György közölte: az ügyvezető azzal indokolta döntésüket, hogy nem mennek oda, ahol nem látják őket szívesen.

A szocialista politikus hangsúlyozta: az értesítés előzménye, hogy a Fidesz helyi népszavazást kezdeményezett a 900 munkahelyet jelentő, 200 millió euró (mintegy 47 milliárd forint) értékű beruházás megakadályozása érdekében. A referendumra késő ősszel vagy kora tavasszal kerülhet sor.

A Fidesz 2008. május 30-án jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez a gumiabroncsgyár építése ellen. Tatár László, a párt önkormányzati frakciójának vezetője akkor azzal érvelt: Gyöngyös és a Mátra környezete annyira túlterhelt, hogy a térség nem visel el újabb szennyezőforrást.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az Apollo Tyres bejelentésére reagálva elmondta: a kabinet arra törekszik, hogy megfelelő helyet találjon Magyarországon a gumigyárnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×