eur:
388.51
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A feketepiacot gazdagítja az albérletpiac

A felvételi ponthatárok közzététele után már elkezdődött az albérlet-vadászat az egyetemi városokban. Az Otthon Centrum elemzője azt mondta: leggyakoribb, hogy többen bérelnek egy lakást, vagy ingatlant vásárolnak a szülők, amelyet aztán szintén többen laknak majd, így legalább a havi törlesztőrészlet megtérül.

Már elkezdődött az albérlet-vadászat az egyetemi városokban, hiszen egy hónap múlva itt a szeptember. Valkó Dávid, az Otthon Centrum elemzője az InfoRádiónak elmondta: akik megtehetik, és hosszú távon gondolkodnak, inkább vesznek egy lakást. Ilyenkor célszerű nagyobb lakásba befektetni, és több diákkal megosztani azt. Aztán, ha a gyerek végzett, meg lehet tartani, de el is lehet adni az ingatlant.

Mint kifejtette, az egyetemekhez közeli albérletek négyzetméterének átlagban 1000 forint a havonkénti ára. Az egyetemtől távolodva ez azonban 700-800 forintra is csökkenhet. Szeretnek a diákok összeköltözni, hiszen jó a hangulat, a társaság, és meg tudják osztani a havi fenntartási költséget is.

Szegeden egy nagyobb panellakás egy szobája már 12 ezer forintért is bérelhető, ami elég kedvező díj - mutatott rá az elemző.

Kijelentette azt is, hogy az albérletpiac nagyban gazdagítja a fekete gazdaságot. De, mint Valkó Dávid figyelmeztetett, érdemes szerződést kötni, hisz ez mindkét felet jobban védi. Ebben érdemes kitérni az óraállások rögzítésére, a rezsi fizetésére, listát készíteni a lakás berendezési tárgyairól és azok állapotáról.

A felmondási idő általában harminc nap, bérleti szerződés pedig köthető határozott és határozatlan időre is - emlékeztetett az Otthon Centrum munkatársa. A határozott időt jobban kedvelik a bérbeadók, azzal akár kedvezőbb árakat is ki lehet harcolni - mondta el Valkó Dávid.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×