eur:
389.3
usd:
361.97
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Leszidta az APEH-ellenőröket a piaci vállalkozó

Az ellenőrzött adózók 20 százaléka nem adott számlát vagy nyugtát az Aranyhíd elnevezésű átfogó balatoni akció során - mondta el az Inforádiónak az APEH szóvivője. Bakonyi Ágnes hozzátette: nem javult a helyzet a foglalkoztatás területén, minden második esetben tártak fel hiányosságot a revizorok.

Ezer ellenőrzést végzett a száznál is több revizor a Balaton partján az APEH Aranyhíd fedőnevű akciójában. Az elmúlt évek tapasztalataiból azt lehet levonni, hogy javult a számla- és nyugtaadási fegyelem - mondta el az InfoRádiónak az APEH szóvivője, Bakonyi Ágnes.

Mint kifejtette, amíg tavaly még az ellenőrzöttek 35 százaléka nem adott elismervényt a vásárlásról az ellenőröknek, addig ez a szám idén 20 százalék alatt volt.

Szerinte ez nyilván annak is köszönhető, hogy a kereskedők számítanak az adóellenőrök érkezésére. Ugyanakkor Bakonyi Ágnes furcsállja, hogy ugyan tudják a vállalkozók, lesz ellenőrzés, a feketemunka aránya mégsem csökkent. Ilyen szempontból az ellenőrzött vállalkozások fele akadt fenn a rostán.

Növekedett bírság is, most már egymillió forintot is kiróhatnak az ellenőrök a szabályok ellen vétő vállalkozásnak, ismételt tetten érés esetén pedig be is zárhatják a boltot - mutatott rá a szóvivő. Megjegyezte, mivel már az alkalmazott is bírságolható, a főnök kérése ellenére sem hajlandó mindenki áthágni a törvényt.

Rendőrök is kísérik az ellenőröket

"Szigorúak vagyunk, de rosszindulatúak nem. Ahol nem kell, ott nem a maximális bírságot rójuk ki" - mondta Bakonyi Ágnes. Szavai szerint azonban azokkal szemben keményen járunk el, akik notórius visszaesők, és nem veszik komolyan az adóhatóságot.

A bírság teljes összege az első becslések szerint 25 millió forint körül van, és még tart az akció - jelentette ki az APEH munkatársa.

Idén nem érte komolyabb atrocitás a revizorokat - jegyezte meg Bakonyi Ágnes. Mint mondta, az éjszakai ellenőrzésekre, bárokba, szórakozóhelyekre mindig kíséri két rendőr az adóellenőr párost.

A szóvivő fölsorolta a legkirívóbb eseteket is. Eszerint ha a revizor németül beszél a dinnyeárussal, soha nem kap nyugtát. Egy hennafestő pedig közölte, hogy nem ad nyugtát, hiszen művészi tevékenységet folytat, ami után szerinte nem kell adóznia.

Végül egy piaci vállalkozó leszidta az ellenőröket, hogy miért nem fél órával hamarabb jöttek, addig annyi nyugtát adott ki, hogy az neki már bőven elég, miért most jöttek, amikor már nem ad - mesélte Bakonyi Ágnes.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-1

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-1

A Paris Saint-Germain hátrányból próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern ellen maradt a BL-ben gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×