eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tejtermelés: csak a leghatékonyabban gazdálkodók érnek el nyereséget

A tehénállomány- és a tejtermelés csökkenésével már nem, az állomány további koncentrálódásával azonban számolni kell Magyarországon - derül ki a GfK Hungária tanulmányából. Sánta Zoltán, a cég piacfejlesztési menedzsere elmondta: a tej felvásárlási ára 80-82 forint körül alakul ebben az évben, amivel csak a leghatékonyabban gazdálkodók tudnak nyereséget elérni.

A kilátások alapvetően pozitívak, 2017-ig nagyjából 20 százalékos növekedés várható a tejszektorban - vélekedik Sánta Zoltán, a GfK Hungária piacfejlesztési menedzsere. Szerinte ugyanakkor nem minden ország tudja előnyére fordítani ezt a helyzetet. Ha vetünk egy pillantást az európai uniós tejszektorra, láthatjuk, hogy a növekedés korlátozott, hiába ez a világ legnagyobb tejpiaca - jegyezte meg.

Ez a piac ugyanis, mint mondta, telített, a bővülés a belső piac bővülésének függvénye. Folyamatos szabályozás alatt áll a tejpiac, épp azért, hogy minél inkább a világpiaci viszonyokhoz idomuljon az ágazat - fejtette ki Sánta Zoltán.

Nem tudunk elbújni az erős koncentrálódási kényszer elől - figyelmeztetett a piacfejlesztési menedzser. Csökken a tehenek száma az unióban, viszont ezzel párhuzamosan növekszik a tejhozam, és az új tagállamok a jóslatok szerint gyorsabban fognak bővülni ilyen szempontból - vázolta a GfK Hungária munkatársa.

Sánta Zoltán szerint nálunk nem valószínű, hogy csökkenni fog a tehenek száma, de nagyobb telepekre fognak koncentrálódni. Úgy látja, a néhány tehénnel rendelkező gazdáknak nehéz lesz a helyzete.

Ráadásul a környék sajátossága, hogy megdrágultak a takarmányárak, így akik nem rendelkeznek saját takarmánytermelő területtel, azok sem járnak majd jól - jelentette ki a szakember. Szerinte a magyar gazdaság már annyira beépült a világgazdasági folyamatokba, hogy aki nem nyereségesen termel, nem fog tudni fönnmaradni.

Azt gondoljuk, hogy az idén a tavalyi éves átlagáraknak megfelelő 80-82 forintos szinten stabilizálódnak az idei felvásárlási árak is - zárta szavait Sánta Zoltán.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×