eur:
389.14
usd:
363.49
bux:
68169.45
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kiépítették az ország legnagyobb jogosultságkezelő rendszerét

Az ország egyik legnagyobb jogosultságkezelő rendszerét építették ki a Magyar Telekomnál. A kiépítő cég ügyvezető igazgatója elmondta, az ilyen rendszer előnye, hogy gyorsan, szinte automatikusan lehet vele hozzáférést teremteni a vállalat által használt adatbázisokhoz, alkalmazásokhoz.

Az ország egyik legnagyobb személyazonossági alapú biztonsági jogosultságkezelő rendszerét építették ki a Magyar Telekomnál: a több tízmillió forintba kerülő rendszert mintegy 10 ezer dolgozó használja.

A jogosultságkezelő rendszerek segítségével olyan eszközhöz jutnak a vállalatok, amelyekkel központilag tudják felügyelni, hogy melyik dolgozójuk milyen alkalmazásokhoz, adatbázisokhoz fér hozzá - mondta el az InfoRádiónak Szittya Tamás, a rendszert kiépítő Novell Magyarország ügyvezető igazgatója.

Ha egy céghez belép egy új dolgozó, a hatékony munkavégzés érdekében már az első napon sokféle adatbázishoz, alkalmazáshoz kell hozzáférnie. Például egy pénzügyi rendszerhez, a nyomtatókhoz, személyes fájlokhoz - mutatott rá Szittya Tamás.

Kifejtette, a rendszer azt határozza meg, hogy az ezekhez az alkalmazott mikor és milyen formában férhet hozzá. Ha pedig egy kolléga kilép a vállalattól, akkor azonnal törölni lehet a jogosultságait - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Megjegyezte, egy Magyar Telekom méretű vállalat esetében a rendszer kiépítése másfél év, most a szűk határidő miatt az első fázist sikerült három hónap után átadni.

Elmondása alapján a felhasználók csak annyit érzékelnek majd egy ilyen rendszer kiépítése esetén, hogy amikor szükségük van egy új jogosultságra, arra nem kell sokat várniuk, szinte automatikusan megkapják azt.

Azt gondolom, hogy 20-30 főt alkalmazó cégeknél már szükséges lehet egy ilyen rendszerre - vélekedett Szittya Tamás. A fő kérdés persze, mint mondta, az, hogy az adott cég milyen bonyolultságú informatikai struktúrát működtet.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×