eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nincs megtakarítása a magyaroknak

Alig van a magyaroknak megtakarítása, annak is nagyobb része kisebb kockázatú, rövid távú befektetés - derült ki az Aviva Életbiztosító nemzetközi felméréséből. A cég vezérigazgatója azt mondta: az egyik kérdésből azonban az is kiderül, hogy ha váratlanul nagyobb összeghez jutnának a magyarok, akkor is a családjukra költenék, és nem hiteltörlesztésre.

A különböző nemzetek befektetési szokásairól készített felmérést az Aviva Életbiztosító. A legtöbb esetben a magyarok válasza az, hogy nincs lehetőségük megtakarítani - mondta el a cég vezérigazgatója, Bartók János.

Hozzátette, sokan mondják, hogy nagy a meglévő adósságuk is, és alacsonyak az elérhető hozamok. Vannak végül olyanok is, akik egyszerűen nem bíznak a pénzügyi intézményekben.

A felmérés megkérdezetteinek a fele úgy nyilatkozott, egyáltalán nem tud félretenni. Tíz százalékuk évente 60-120 ezer forint közt takarít meg, a legmagasabb bevételi kategóriákban azonban ez az arány elérte a 18 százalékot is.

A 40-60 ezer forint közti éves megtakarítás tekinthető átlagosnak, félmillió forint fölött a megkérdezettek egy százaléka rendelkezik befektetéssel - ismertette az eredményeket Bartók János.

Megjegyezte, egész Európában általános tendencia, hogy inkább a rövid távú befektetéseket részesítik előnyben. Így nyilatkozott a lengyelek 84, a csehek 66, az osztrákok 65 százaléka. Csehországban és Magyarországon a megkérdezettek 30-35 százaléka tartja kockázatosnak a hosszú távú befektetéseket, mivel nem lehet tudni, hogy az mennyit fog érni a futamidő végén.

A kitekintés azt mutatja, hogy a régión belül Magyarországon lényegesen kisebb a megtakarítási hajlandóság - mutatott rá Bartók János. Elmondása szerint nyugaton, az unión belül Németország, Ausztria és Nagy-Britannia lakosságának véleménye lényegesen kedvezőbb ebből a szempontból, ők hajlandóak megtakarítani.

Minél inkább fejlettebb egy ország, azzal együtt pénzügyi piaca, annál jellemzőbb, hogy állampolgárai bizalommal vannak a hosszabb távú megtakarítások iránt - fejtette ki a vezérigazgató, aki figyelmeztetett: épp az olyan rövidtávon hektikus gazdasági helyzetben lévő országokban, mint hazánk, van jelentősége a hosszú távú befektetéseknek.

Bartók János elmondta, ha váratlanul nagyobb összeghez jutnának, a németek hosszú távon befektetnék, a csehek az otthonukra költenék, Angliában hiteltörlesztésre fordítanák, Törökországban az első lakást vennék meg belőle, Indiában oktatásra költenék, Srí Lankán van, aki saját üzletet indítana, a magyarok pedig megosztanák családjukkal, barátaikkal.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×