eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Építőipari rekord: újjáalakulnak a felszámolt cégek

Az idén június végéig 3.859 építőipari cég alakult, a tavaly első félévi 2.034-gyel szemben - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Csorbai Hajnalka, a társaság stratégiai igazgatója elmondta: rekord szinten van a felszámolások száma is az ágazatban, ami azt jelzi, hogy a csődbe ment vállalkozások más néven újjáalakulnak.

Az idén eddig csaknem kétszer annyi építőipari céget alapítottak, mint tavaly az első félévben. 2003 óta nem volt példa hasonló fellendülésre - mondta el Csorba Hajnalka az InfoRádiónak. Hozzátette: 2300-ról 3800-ra emelkedett a frissen alapított vállalkozások száma a területen. Ez rekordnak számít az ágazatban.

Azonban, mint az Opten céginformációs szolgáltató társaság stratégiai igazgatója megjegyezte, a felszámolások, végelszámolások száma is rekordot ért el, és sokan új vállalkozást alapítanak, kifizetetlen számlákat hagynak maguk után, és így másokat sodornak nehéz helyzetbe.

Az átlagos felszámolási rátának csaknem a kétszerese az ipari - figyelmeztetett Csorba Hajnalka. E tekintetben nem csak az építőipar mondható veszélyeztetettnek, egyre több mezőgazdasági, húsipari ágazatban is súlyos problémák vannak - mutatott rá a stratégiai igazgató.

Sajnos, aki csődbe visz egy vállalkozást, bármikor alapíthat egy ugyanolyat, és ezt meg is teszik a vállalkozók - hívta fel a figyelmet az Opten munkatársa. Mint mondta, ezért is fontos, hogy a különböző vállalkozók tájékozódjanak arról, kivel kötnek üzletet. Van rá lehetőség, hogy megvizsgálják, korábban kinek milyen cégei voltak.

Az évek óta várt tisztulás, miszerint a tőkeszegény vállalkozások eltűnnek a piacról, nem következett be, hiába próbálják ebbe az irányba módosíttatni a jogszabályokat a szakmai tömörülések is - jelezte Csorba Hajnalka.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Milák Kristóf nélkül is döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó

A hetedik idővel döntős a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású, Milák Kristóf nélkül vízbe szálló férfi 4x100-as gyorsváltó a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×