eur:
389.7
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pataki: Nem okoz gondot a hazai mobilcégeknek az uniós árcsökkentés

A jelenlegi 80-100 forintról 40-50 forintra csökkenhet jövőre az Európai Unión belül a külföldre küldött és a külföldön fogadott, úgynevezett roaming sms-ek díja az Európai Bizottság javaslata szerint. A tervezet kidolgozásában az európai hírközlési hatóságokat tömörítő szervezet is részt vett. Pataki Dániel, a szervezet elnöke úgy véli, a magyar mobilszolgáltatók gond nélkül át fogják venni a szabályozást.

Tavaly augusztusban mintegy 40 százalékkal csökkent a külföldre irányuló és a külföldről fogadott hívások ára, az úgynevezett roaming-díj az országban. A mostani bizottsági javaslat következtében meg kellene hosszabbítani ezt a 2010-ig érvényes szabályozást - mondta az InfoRádiónak az európai hírközlési hatóságokat tömörítő szervezet elnöke.

Pataki Dániel kifejtette, hogy a másik javaslatuk szerint az sms-roamingot is csökkenteni kellene. Ez várhatóan 2009 júliusában lép majd életbe. A jelenlegi 80-100 forintos külföldi sms-díj így 35-40 forintra csökken majd. Az adatbarangolás esetében azt a javaslatot tettük, hogy várjuk meg, amíg a szolgáltatók maguk lecsökkentik az árakat - jegyezte meg Pataki Dániel.

Arra a kérdésre, hogy a magyarországi szolgáltatók fognak-e "trükközni", megpróbálják-e kikerülni az európai uniós szabályozást, az elnök azt mondta: a hasonló magyar szabályozás jól működött eddig is, valóban bevezették a hang-roaming esetében az árcsökkenést a cégek.

Sokan azt gondolták - emlékeztetett a szakember -, hogy más szolgáltatások árai emelkedni fognak, de nem így történt. Nem is volt ez meglepő, hisz a három szolgáltató komoly versenyt folytat az ügyfelekért a piacon - mutatott rá Pataki Dániel.

Arra a kérdésre, várható-e, hogy a tagállamok, azaz az Európai Tanács fölpuhítja a bizottsági javaslatot, a hírközlési hatóságokat tömörítő európai szervezet elnöke úgy válaszolt: szerinte a javaslatot a tanács támogatni fogja, és jövő július elsejétől már mi is élvezhetjük ennek gyümölcsét.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×