eur:
388.92
usd:
363.44
bux:
68130.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nincsenek versenyjogi akadályai a MOL-INA üzletnek

A MOL tulajdonszerzése a horvát INA-ban barátságos lépés volt, melyhez folyamatos egyeztetések vezettek. Ezért nem ugyanaz a mostani helyzet, mint mikor az OMV próbálta meg ellenséges módon, egyeztetések nélkül fölvásárolni a MOL-t - vélekedett a Cashline elemzője. Ez egyébként versenyjogilag is aggályos volna, ellenben a MOL-INA tranzakcióval, aminek annyi következménye lehet, hogy el kell adni 40-50 horvát kutat.

Alapvetően a MOL és az INA benzinkút- és elosztóhálózata csak kis részben fedi egymást, az egyesüléssel nem jönne létre olyan mértékű koncentráció, ami sértené a versenyjogi szempontokat - mondta Sarkadi-Szabó Kornél. Hozzátette: a kompetens szabályozó nyilván a horvát versenyhivatal.

A kérdésre, hogy MOL befolyásszerzése az INA-ban mennyiben hasonlítható ahhoz, amikor az OMV akart befolyást szerezni a MOL-ban, a Cashline elemzője azt felelte: az OMV ellenséges fölvásárlást próbált meg végrehajtani. Ilyenkor a felek nem működnek együtt, és a menedzsment megkerülésével próbálja átvenni a hatalmat az ellenséges felvásárló.

A MOL, az INA és a horvát kormány azonban tárgyalt és folyamatosan egyeztetett egymással, így ebben az esetben baráti felvásárlásról van szó - mutatott rá az elemző. Ez a piaci megközelítés azonban nem érinti alapvetően a versenyhelyzetet.

A MOL-OMV egyesülés azért sértette volna a versenyjogi szabályokat, mert az szinte 100 százalékos részesedésével monopolhelyzetbe került volna mind a magyar, mint a szlovák piacon a nagykereskedelemben - mondta Sarkadi-Szabó Kornél.

A horvát piacon azonban nem jön létre hasonló monopolhelyzet - mutatott rá a szakember -, hisz közel 50-60 százalékos piaci rész marad meg. Összehasonlításképp Sarkadi-Szabó Kornél emlékeztetett, a MOL-nak Magyarországon 80, Szlovákiában 70 százalékos piaci részesedése van a nagykereskedelemben.

Az más kérdés - tette hozzá -, hogy Horvátországban az INA és a MOL a benzinkúthálózatból több mint 60 százalékban részesedne a kiskereskedelemből is. Így valószínű, hogy 40-50 kutat el kell adniuk. Ez azonban elenyésző ahhoz képest, amilyen hálózattal és eszközökkel a MOL rendelkezni fog - zárta szavait a Cashline elemzője.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×