eur:
389.5
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lelassult Magyarország ipari termelésének növekedése

Lelassult Magyarországon az ipari termelés növekedése. Ebben főleg az export visszaesése a ludas, az itthon termelt járművek felvevőpiaca például már nem tud bővülni - mondta az InfoRádiónak az ING Bank elemzője. Mindenesetre az év végére viszonylag normális, 7 százalék körüli növekedés várható.

Az ipari termelés 2008 májusában 2,2 százalékkal, míg munkanaphatástól megtisztítva 4,7 százalékkal nőtt tavaly májushoz képest az előzetes adatok alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az ING Bank elemzője szerint ugyanakkor "májusban mind a belföldi, mind az exportra történő teremlésünk jelentősen visszaesett". Még így is az export a fő húzóágazat a maga 5,6 százalékos növekedésével, de ez is jelentősen elmarad az egy hónappal korábbi, 12 százalékos növekedés mögött - nyilatkozta az InfoRádiónak Németh Dávid, az ING Bank elemzője.

Rosszak az új rendelésekről szóló hírek, 11,3 százalékkal kevesebb rendelés van - tette hozzá. Kifejtette, hogy ezt felbontva 13,2 százalékkal esett vissza az exportra való, és 1,5 százalékkal a belföldi termelés.

Az elemző rámutatott: a járműgyártás nem tudott sokat növekedni, és már elvesztette húzóágazat szerepét. Azaz Nyugat-Európában, ahova járműexportunk jelentős része megy, nem növekszik a felvevőpiac. A villamos-, gép- és műszergyártás is csak kismértékben, 2,4 százalékkal tudott bővülni.

Úgy látszik, hogy lelassulunk - jelentette ki Németh Dávid. Éves viszonylatban az alacsony, 2,2 százalékos májusi növekedéshez képest dinamikus bővülést is láthatunk majd, akár 7 százalékos növekedést is elérhetünk - mondta az elemző. Úgy véli azonban, ez nem nevezhető gyorsulásnak vagy dübörgésnek, de mindenesetre elfogadható.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×