eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A MOL számára az INA egy dinamikusan fejlődő piacon biztosítja a jelenlétet

A MOL vezetőit annak idején viszonylag sok kritika érte az INA kisebbségi részesedésének megszerzése miatt, az idő azonban őket látszik igazolni. A MOL számára az INA az egyik legdinamikusabban fejlődő, balkáni kőolajtermék piacon biztosítja a jelenlétet, méghozzá vezető pozícióban.

A MOL vezetőit annak idején viszonylag sok kritika érte, amiért a Slovnaft felvásárlás után nem, sokkal egy kisebbségi részesedés megszerzésére költöttek, az idő azonban őket látszik igazolni. Az elmúlt héten már a bécsi gazdasági lapok is arról cikkeztek, hogy a MOL-OMV párviadal Zágrábban dőlhet el, és úgy tűnik ebben a leosztásban Budapestnek vannak jobb kártyái.

Nemcsak az INA átalakításával eredményesen eltöltött négy év miatt, amelynek során több, mint egymilliárd dolláros ráfordítással felújították a Sisak-I olajfinomítót, bevezették az SAP vállalatirányítási rendszerét, és az INA valamennyi tevékenységét átvilágították. Azért is, mert az INA-ba delegált Mol-os vezetők sok olyan lépést megtettek a horvátok helyett, amit azok helyi, állami olajvállalati alkalmazottként nem tehettek meg.

Az INA-ból kétségkívül a MOL-osok közreműködésével lett európai olajvállalat, amelyben most érthető okokból az OMV is szeretne részt vásárolni. Zágrábi lapértesülések szerint a horvát háborús veteránok alapjának kezelésében lévő 14 százalékot szeretnék megszerezni, a cél azonban a stratégiai kontrollhoz szükséges 26 százalék elérése.

Csakhogy a ma 25 százalékos MOL-nak, minden 10 százaléknál nagyobb INA részvénycsomag eladásához hozzá kell járulnia, és aligha valószínű, hogy Budapestről támogatnák az osztrák tulajdonszerzést. Viszont érthető, ha a MOL tovább növelné részesedését, és a most 30 százalékosra tehető közkézhányadra vételi ajánlatot tesz.

A MOL számára az INA az egyik legdinamikusabban fejlődő, balkáni kőolajtermék piacon biztosítja a jelenlétet, méghozzá vezető pozícióban. Elég csak arra gondolni, hogy ugyan az új horvát autópályák mentén vannak kútjaik a külföldi olajcégeknek is, számos töltőállomással rendelkezik amúgy az OMV Horvátországban, de mégiscsak az INA a piacvezető kiskereskedő. A Pozsony, Százhalombatta, Sisak finomítói tengely, az olaszországi Mantovai feldolgozóüzemmel kiegészülve meghatározó szerepet biztosít a térség kőolajtermék piacán a MOL számára.

A MOL szándékai szerint az INA részvényesei számára tisztességes és reális árat tartalmazó vételi ajánlatot tesz, világos helyzetet teremt az INA befektetői számára, és véget vet a további spekulációknak - olvasható a magyar olajtársaság közleményében. A spekulációk már jelentősen megzavarták a piacot és bizonyos szereplőkben hamis várakozásokat kelthettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×