eur:
401.27
usd:
367.03
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Üzemanyag-drágulást hozhat az uniós adómódosítás

A gázolaj árának jelentősebb emelkedésére kell számítaniuk az osztrák autósoknak belátható időn belül, miután Brüsszel elvárja, hogy a motorbenzin és a dízelüzemanyag közterhei azonosak legyenek - mondta a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az InfoRádióban.

Wilde György jelezte: az európai országok piacain nagyjából azonos az üzemanyagok alapára, de a különböző mértékű adóterhek jelentős különbséget eredményezhetnek a benzinkutaknál.

Emiatt a legtöbbet éppen egy olajkitermelő országban, Nagy-Britanniában kell fizetni az üzemanyagért, a legkevesebbet azonban Luxemburgban, ahol még kőolaj-finomító sincs.

Az Európai Unió tervei szerint nagyjából négy éven belül egységesíteni kell a gázolaj és a benzin jövedéki adóját. Ez azokban az országokban - például Ausztriában -, ahol minimális a dízelolaj jövedéki adója, áremelést okozhat, számos országban azonban most sincs különbség a két üzemanyagtípus terhei között.

Az azonban Wilde György szavai szerint nem szerepel az elképzelések között, hogy az európai uniós tagállamok között egységesíteni kellene a jövedéki adó mértékét.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×