eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Drasztikus gyógyszeráremelés várható

A gyógyszerárak drasztikus emelése várható, amivel a kormány hadat üzen a szegényeknek, a nyugdíjasoknak és a családoknak - mondta Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A sajtóban megjelent információk szerint júniustól újabb harminc gyógyszerért kell többet fizetni; többek között több népszerű vérnyomáscsökkentő, tápszerek, savcsökkentők és antibiotikumok ára emelkedik jelentős mértékben.

A napokban a sajtóban megjelent információk szerint júniustól újabb harminc gyógyszerért kell többet fizetni; többek között több népszerű vérnyomáscsökkentő, tápszerek, savcsökkentők és antibiotikumok ára emelkedik jelentős mértékben. Sajtóhírek szerint a drágulás oka a gyógyszer-gazdaságossági törvényben előírt folyamatos, negyedévente esedékes támogatáscsökkentés.

Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa ennek kapcsán azt mondta: a gyógyszeráremelés a társadalom legelesettebb rétegeit érinti, hadüzenet a szegények és a nyugdíjasok számára. Szerinte az újabb emelés egyre mélyíti szociális válságot, és szociális katasztrófával fenyeget.

Kitért arra, hogy a vérnyomáscsökkentők árának emelkedése sok embert érint, hiszen Magyarországon majd minden ötödik ember szenved hipertóniában, a tápszerek árának növekedése pedig a gyermeket vállaló családokat érinti hátrányosan.

A fideszes képviselő hangsúlyozta: az árak nem a gyógyszerártók miatt emelkednek, hanem azért, mert csökken a készítmények állami támogatása. Szerinte ez is azt mutatja, hogy a kormány kezéből kicsúszott az ország és a gazdaság irányítása, "a kisebbségi kabinet egyre mélyebbre csúszik a tehetetlenségben".

A kisebbségi kormány már most megbukott a magyar társadalom felé, minél tovább marad, annál mélyebb lesz a szociális válság Magyarországon - fogalmazott Pesti Imre.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a múlt héten arra a kérdésre, hogy nyáron drágul-e mintegy harminc gyógyszer ára, azt mondta: a gyógyszerek ára nem emelkedik, "mert a gyógyszer-gazdaságossági törvény arról szól, hogy egy folyamatos fixesítés keretében negyedévente a befogadott generikus készítmények hatására hogyan csökken a támogatás mértéke".

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×