eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Ilyen még nem volt a magyarországi privatizáció történetében

Gyorsan és átláthatóan lehet értékesíteni állami kisebbségi részesedéseket egy árverésen - mondta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója a június 3-ra meghirdetett árverés kapcsán. Tátrai Miklós hozzátette: az előzetes érdeklődések alapján azt remélik, hogy akár jóval a kikiáltási ár felett viszik el a meghirdetett részesedéseket.

Ez egy kísérlet, nem volt még ilyen a magyarországi privatizáció történetében - mondta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója arról az árverésről, amin 36 állami tulajdonú cég, gazdasági társaság vesz részt.

Tátrai Miklós hozzátette: ha a kísérlet sikeres, akkor más gazdasági társaságok vagy ingatlanok esetében is lehet majd alkalmazni ezt a módszert.

A cégek és társaságok többségénél nincs nagy tulajdoni részesedése az államnak, de a vezérigazgató szerint komoly az érdeklődés az árverés iránt. A vezető szerint ma ezek a tulajdonrészek vannak jogilag olyan tiszta helyzetben, hogy megtörténhet az értékesítésük.

Tátrai Miklós úgy véli, hogy lesznek olyan érdeklődők, akik ténylegesen a befektetés miatt jönnek el az árverésre, de több cég esetében valószínűsíthető, hogy a jelenlegi tulajdonostársak közül fogják elvinni a tulajdonrészt. Az áram- és gázszolgáltatók esetében pedig az is előfordulhat, hogy a jelenlegi többségi tulajdonos szerzi azt meg.

Az árverésen az évtizedekkel korábban létrejött árvízvédelemmel foglakozó cégek indulnak a legmagasabb kikiáltási áron. Közülük már csak 3 vesz részt a liciten, mert a többi megszűnt vagy már privatizálták. Tátrai Miklós elmondta: ezekben a jól-rosszul, de működő építőipari cégekben komoly szakmai háttérrel bíró munkavállalók dolgoznak, és vannak gépek, technikai eszközök - ezért magas a kikiáltási áruk.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×