eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Terjed a szélessávú és a mobilinternet

Az elmúlt 2 év alatt 40 százalékkal csökkent az 1 megabit per szekundum szélessávú hozzáférés nettó átlagára, miközben a szolgáltatást igénybevevők száma egyre nő - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság.

Az árcsökkenés okai között van az a 2005-ben bevezetett szabályozás, aminek értelmében a szolgáltatók, valamint a Nemzeti Hírközlési Hatóság a piacon elérhető kiskereskedelmi árak alapján határozzák meg a nagykereskedelmi árat. Ezzel megfelelő árrést biztosítanak a szolgáltatóknak ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak versenyezni - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője.

Márton György szerint a szabályozás sikeres volt, mert elérte céljait: egyre több szolgáltató lép az internetpiacra, ahol egy verseny alakult ki. Hozzátette: a Hatóság hagyta, hogy az elmúlt években a kábeles internet megerősödjön, és ennek nagyon jó hatása volt az árversenyre.

A hatóság szóvivője ugyanakkor úgy véli: az árcsökkenés nyilván nem tartható hosszú távon.

A szóvivő elmondta, hogy az internetpiacon ma már 3 szereplő van jelen: a kábeles és az ADSL-es szolgáltatás, valamint 2007-től a mobilhálózatok is aktív versenyszereplőkké váltak.

A vezetékes szélessávú hozzáférések piaca 33 százalékkal nőtt, ami azt jelenti, hogy 2007 végén több mint 1,3 millió vezetékes szélessávú szolgáltatást igénybe vevő ügyfél volt.

E mellett - mondta Márton György - 180 és 200 ezer közöttire becsülhető a mobil szélessávú internetet használók, akiknek száma valószínűleg tovább fog növekedni, mert a 3 mobilszolgáltató közül 2 vállalta az állam felé, hogy a 2008-2009-ben 20-20 milliárd forintot fordítanak saját hálózatuk fejlesztésére.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×