eur:
387.58
usd:
357.6
bux:
68113.83
2024. május 17. péntek Paszkál

"Magyarországon ma reálértéken olcsóbb a benzin, mint 2005-ben"

Az üzemanyagok ma reálértéken olcsóbbak, mint 2005-ben voltak, ezért nem csökken a kereslet - érvel a MOL vezető közgazdásza. Varró László szerint ugyanakkor a hazai járműpark folyamatos és gyors bővülése is fűti a benzin és gázolaj iránti keresletet, azt legfeljebb az életszínvonalnak a rossz gazdaságpolitika miatti stagnálása tudja lefékezni.

Magyarországon tulajdonképpen nem volt üzemanyag-áremelkedés. Utoljára 2005-ben volt háromszáz forint felett az üzemanyagár, azóta azonban a stabilizációs csomag miatt érte egy inflációs sokk a magyar gazdaságot - emlékeztetett az InfoRádiónak nyilatkozva a MOL vezető közgazdásza.

Varró László hangsúlyozta, hogy azóta az infláció bőven meghaladta a tíz százalékot, ez pedig azt jelenti, hogy ma az üzemanyag reálértékben olcsóbb, mint 2005-ben volt, ezért nem meglepő, hogy nem csökken a kereslet.

A közgazdász szerint Magyarországon sokan vannak, akik ritkábban használják az autójukat, mert széles az a réteg, amely megfontolja, hogy ne szálljon-e inkább tömegközlekedési eszközre. Esetükben azonban egy százalékos üzemanyag-áremelkedés 0,1-0,2 százalékkal veti vissza a keresletet.

Figyelembe kell azonban venni azt is, hogy ma még Magyarországon a családonkénti két autó luxust jelent - ahogy ezen a téren felzárkózunk a nyugat-európai modellhez, úgy növekszik folyamatosan az üzemanyagok iránti kereslet - tette hozzá a szakértő, aki a magyarországi autópark megduplázódására számít.

Az alsó-közép kategóriában már tapasztalható a dízelautók iránti kereslet csökkenése, miután a gázolaj jó ideje drágább, a motorbenzinnél - tudta meg az InfoRádió a Magyar Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnökétől.

Gablini Gábor is úgy véli, hogy a magyarországi járműpiacban komoly tartalék van. Ha a magyar gazdaság nem csúszik vissza, a következő 10-15 évben az újautók piaca 50-60 százalékkal bővülhet.

Németh Dávid, az ING elemzőjének is az a véleménye, hogy bár csúcsot döntött az üzemanyagok ára, mégsem autózunk kevesebbet. Ez azért nem meglepő, mert voltak évek, például 2000, vagy 2004, amikor a bérekhez képest drágább volt az üzemanyag, mint most.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×