eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Akár negyedével csökkenthető a gázfogyasztás hőszivattyús kazánnal

Az épületek gázfogyasztása akár 25-30 százalékkal is csökkenthető, ha a fűtéshez vagy a melegvíz előállításhoz úgynevezett "abszorpciós hőszivattyúval" ellátott gázkazánt használnak - állítja Muzamel Ákos, a Élő-Energia Kft. ügyvezető igazgatója. A cég nemrég mutatta be energiatakarékos gázkazánját a Renexpo szakkiállításon.

Egy kazán 36 kilowatt teljesítmény leadására képes, a cég az adott épület energiaigényének megfelelő számú kazánt helyez ki. Mivel a berendezések "kaszkád rendszerben" egymástól függetlenül működnek, a rendszer megbízhatóbb mint egy hagyományos energiatermelő eszköz.

A cégvezető hangsúlyozta: a kazánokat - a hőszivattyú levegőigényének kielégítésére - az épületen kívül, annak tetejére vagy mellé helyezik, így nincs szükség kéményre sem.

Muzamel Ákos hozzátette: szinte minden energiatakarékos vagy megújuló energiaforrással működő technológia esetében magasabb induló költségekkel, és hosszú megtérülési idővel kell számolni a hagyományos technológiákhoz képest, ez pedig gátolja azok elterjedését, hiszen egy milliós beruházás hasznát csak 8-10 évvel később élvezheti a felhasználó.

A megoldást az Élő-Energia Kft. által már alkalmazott fizetési konstrukció széles körű elterjedése jelenthetné, amely esetben a fogyasztók kisebb havi fűtési költsége mellett, az üzemeltető a tüzelőanyag hatékonyabb felhasználásából eredő megtakarításból fedezné a beruházást.

"Ha például egy társasház gázfogyasztása hagyományos kazánnal havi 1 millió forint, az új kazánnal pedig csak 750.000 forintot kéne fizetnie, akkor a ház valószínűleg vállal egy körülbelül 900 ezer forintos havi kifizetést - a gázárak változásait figyelembe véve - a kazánt forgalmazó cég felé, így biztosítva a beruházás megtérülését" - mondta.

Muzamel Ákos elmondta: elsősorban társasházakkal, illetve középületekkel kötnének szerződéseket 10-15 éves időtartamra. Amíg a cég vállalja a karbantartás és az esetleges csere költségeit, a vásárlónak minden esetben fizetnie kell a szerződésben meghatározott havi díjat - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×