eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Szegedi Paprika-ügy: az ügyész új eljárás lefolytatását kérte

A Szegedi Városi Bíróság a fogyasztók folytatólagos megtévesztésének vétségében bűnösnek találta a cég vezérigazgatóját és üzletágvezetőjét; és 700 ezer, illetve 240 ezer forint pénzbírsággal sújtotta őket. A bíróság a harmadrendű vádlottat, a cég gyártásvezetőjét fölmentette; a Szegedi Paprika Zrt.-t, mint jogi személyt tízmillió forint pénzbírság megfizetésére kötelezte. Az ügyész megalapozatlanság miatt az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését, és új eljárás lefolytatását kérte.

A tavaly szeptemberi első fokú tárgyalás ítéletében a Szegedi Városi Bíróság a fogyasztók folytatólagos megtévesztésének vétségében bűnösnek találta a cég vezérigazgatóját és üzletágvezetőjét; és 700 ezer, illetve 240 ezer forint pénzbírsággal sújtotta őket.

A bíróság a harmadrendű vádlottat, a cég gyártásvezetőjét fölmentette; a Szegedi Paprika Zrt.-t, mint jogi személyt pedig tízmillió forint pénzbírság megfizetésére kötelezte.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint az élelmiszeripari cég vezetői azzal követek el bűncselekményt, hogy a fűszerpaprika-őrleményen annak ellenére tüntették föl a szegedi földrajzi árujelzést, hogy annak alapanyaga a termékleírással ellentétben Dél-Amerikából származó import paprikát is tartalmazott.

Az ügy azután került nyilvánosságra, hogy a Szegedi Paprika Zrt. egyik partnere 2004-ben jelezte, hogy az általa szállított fűszrerpaprika-őrlemény afla-toxintartalma meghaladja a megengedett mértéket.

Az ügyész megalapozatlanság miatt az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését, és új eljárás lefolytatását kérte.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×