eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

Építőipar: még csak lassul a visszaesés - mínusz 12,6 százalék

Éves összehasonlításban lassult az építőipari termelés visszaesése márciusban a februárihoz képest, a kiigazított adatok alapján a termelés 12,6 százalékkal csökkent, míg februárban még 19,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.

Éves összehasonlításban lassult az építőipari termelés visszaesése márciusban a februárihoz képest, a kiigazított adatok alapján a termelés 12,6 százalékkal csökkent, míg februárban még 19,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A havi bázison mért növekedés azonban lassult, márciusban 2,5 százalék, februárban pedig 5,9 százalékos volt.

Az építőipar termelése 2008 márciusában kiigazítatlan adatok alapján 13,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg februárban 19 százalékkal volt alacsonyabb a 2007 februárinál.

Az év első három hónapjában a termelés 20 százalékkal maradt el a 2007. azonos időszakitól, az év első két hónapjában a visszaesés 23,3 százalékos volt.

Az építőipar termelői árai 2008 I. negyedévében az előző év azonos negyedévihez viszonyítva 4,9 százalékkal emelkedtek.

Tavaly márciusban az építőipari termelés a kiigazítatlan adatok alapján 3,6 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 4,7 százalékkal emelkedett a bázishoz képest, míg az év első három hónapjában a termelés 3,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés márciusban 0,5 százalékkal volt magasabb az előző havinál.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 16,7 százalékkal kisebb volt a 2007. márciusinál, évkezdettől számítva 21,6 százalékkal csökkent. Az épületgépészeti szerelés termelése 10,4 százalékkal, a befejező építésé 9,3 százalékkal mérséklődött a tavaly márciusihoz képest.

Kiigazítatlan adatok szerint az épületek építésének volumene 18,3 százalékkal, az egyéb építmények építéséé 6,9 százalékkal csökkent 2007 márciusához mérten; évkezdettől az épületek építése 14 százalékkal, az egyéb építményeké több mint egynegyedével lett kisebb. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése 4,2 százalékkal alacsonyabb, az egyéb építmények építése 2,3 százalékkal magasabb volt az előző havinál.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 23,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A márciusban kötött új szerződések volumene 11,2 százalékkal kisebb volt, mint tavaly ilyenkor. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 23 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké 15,7 százalékkal emelkedett - a növekedésben az alacsony bázis mellett az út-, vasút- és közműépítésekre kötött több, kisebb értékű szerződésnek volt szerepe. Az év első három hónapjában kötött szerződések volumene 4,4 százalékkal magasabb volt a 2007. január-márciusinál, az autópálya-építésre még januárban megkötött nagy értékű szerződésnek köszönhetően.

A termelői árak az I. negyedévben az építőiparban legnagyobb súlyt képviselő szerkezetkész épületek, egyéb építmények alágazatban 4,6 százalékkal emelkedtek. Az egyes építményalcsoportokban a növekedés 3,9 százalék és 6,6 százalék között szóródott. Az előző negyedévhez viszonyítva az építőipar egészében az áremelkedés üteme 2,6 százalék volt, a szerkezetkész épületek, egyéb építmények árainak növekedése szintén 2,6 százalékot tett ki.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×