eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Teli tüdővel fújják az olajlufit - és növelik a benzin árát

Húsz dollárral emelte az idei átlagos nyersolaj-árfolyamra szóló előrejelzését a Goldman Sachs vezető londoni befektetési csoport. Az InfoRádió által megkérdezett elemző szerint buborék alakult ki az olajpiacon.

A globális pénzügyi szolgáltató szakértői az eddigi hordónkénti 104 dollárról 124 dollárra emelték 2008-as egész évi átlagár-előrejelzésüket a világpiaci alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajfajtára. A Goldman Sachs iparági elemzői nyilvánosságra hozták azt is, hogy jövőre már 140 dollár feletti éves Brent-árfolyamátlaggal számolnak.

Az amerikai könnyűolaj esetében 2008 második félévére a korábbi 107 dollárról 141 dollárra emelték a jegyzésár-prognózist.

Az olajárak miatt a Goldman Sachs jelentősen rontotta az importra szoruló feltörekvő gazdaságokra, köztük Magyarországra érvényben tartott inflációs prognózisát is.

A cég elemzői az idei magyarországi éves átlagos inflációra adott jóslatukat az eddigi 5,8 százalékról 6,1 százalékra, a 2009-es átlagos magyar inflációs prognózist 3,5 százalékról 4,3 százalékra emelték.

Buborék

A Cashline elemzője szerint jelenleg lufifújás zajlik a piacon, az olajárak egyre nagyobb mértékben válnak túlértékeltté.

Sarkadi-Szabó Kornél az InfoRádióban azt mondta: a drágulás indokaként felhozott okok - egyebek mellett a 3 százalék feletti világgazdasági növekedés, miközben az olajkitermelés csak 1 százalékkal nő - megállják a helyüket, de öt évvel ezelőtt is hasonló volt a helyzet, mégis sokkal olcsóbb volt a nyersanyag.

A szakember szerint sokkal fontosabb, hogy az akkori helyzethez képest ötvenszer több spekulatív tőke mozog az energiapiacon. Sarkadi-Szabó Kornél úgy véli: az olajpiaci lufi bármikor leereszthet.

Brazil mezők

Noha Brazília olajnagyhatalom lehet a közelmúltban felfedezett tengeri olajmezőknek köszönhetően, ezek jelenleg nem gyakorolnak hatást az olaj világpiaci árára - jelentette ki az InfoRádióban a Solar Capital szakértője.

Skáre Balázs hozzátette: a két új mező kiaknázásával 6-7 százalékkal növekedhet a világ kitermelhető olajkészlete, de jelenleg sokkal inkább a világgazdasági kilátások mozgatják a piacot. Sarkadi-Szabó Kornélhoz hasonlóan ő sem tartja indokoltak a jelenlegi olajárat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×