eur:
399.19
usd:
363.92
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Simor András: Rugalmas és gyorsan reagáló gazdaságra van szükség

Rugalmas és gyorsan reagáló gazdaságra van szükség, ehhez megfelelő mozgástér kell, amelyet a költségvetési hiány tartósan alacsony szintje teremthet meg - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A dél-európai országok tapasztalataira utalva elmondta: egy ország akkor tud sikeres lenni az euró-övezeten belül, ha a külső, kedvezőtlen benyomásokra rugalmasan és gyorsan tud reagálni, ha rugalmas a munkaerőpiaca, ha erős a verseny a gazdaságban.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint rugalmas és gyorsan reagáló gazdaságra van szükség, ehhez megfelelő mozgástér kell, amelyet a költségvetési hiány tartósan alacsony szintje teremthet meg - Simor András erről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Profit Akadémia című rendezvénysorozatának szekszárdi állomásán beszélt kedden.

A dél-európai országok tapasztalatait vizsgálva azt láttuk, hogy egy ország akkor tud sikeres lenni az euró-övezeten belül, ha a külső, kedvezőtlen benyomásokra rugalmasan és gyorsan tud reagálni, ha rugalmas a munkaerőpiaca, ha erős a verseny a gazdaságban, és gyors az alkalmazkodó képessége - mondta utalva egy, az euró bevezetésének hatásait elemző vizsgálatra.

Hozzátette: fontos, hogy a költségvetésnek legyen mozgástere, hogy tudjon rugalmasan reagálni, ha a gazdaság bajba kerül. Ehhez viszont a költségvetési hiánynak tartósan alacsonynak kell lennie - húzta alá. Magyarországon ebben van tennivaló, ehhez a költségvetés szerkezetét is át kell alakítani, és célszerű lenne még az euró bevezetése előtt megcsinálni - szögezte le a jegybank elnöke.

Alapvetően a költségvetés kiadási szerkezete mindig politikai értékválasztás kérdése - mutatott rá Simor András. A hozzánk hasonló helyzetben lévő országok közül a kiigazítások ott voltak sikeresek és tartósak, ahol a kiadások csökkentésével ment végbe az átalakítás - emelte ki Simor András.

A politikai értékválasztás kérdésére reagálva Parragh László, a MKIK elnöke hangsúlyozta: a politikának, különösen a végrehajtó hatalomnak feladata és felelőssége a megfelelő lépéseket megtenni. Parragh László a kamara elnökeként az újonnan felálló kormánytól az egyensúly további javítását, "a bármiféle osztogatásnak, még a verbális osztogatásnak is az elkerülését", a növekedés motorjainak beindítását, kiszámíthatóságot, hitelességet vár el. Elvárásunk az uniós pénzek lehető leghatékonyabb felhasználása, és mindennek az eszközeként egy valós párbeszéd - húzta alá.

Nagyon aggódunk az uniós pénzek miatt, hiszen azt látjuk a különféle kormányzati bejelentésekből, hogy továbbra is a gyors, infrastrukturális fejlesztésekre tervezik költeni, és félünk attól, hogy nem jut igazából gazdaságfejlesztésre" - mondta. Azt várjuk, az új kormánytól, hogy kormányozzon, mégpedig sikeresen és hatékonyan, az uniós pénzeket elsődlegesen munkahely-teremtésre és versenyképességre fordítsa - tette hozzá az MKIK elnöke.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×