INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Ellentmondó hírek az állampapír-piac válságáról

InfoRádió / MTI
Péntek délelőtt befagyott az adásvétel az állampapírok másodpiacán, aminek következtében olyan hírek terjedtek el, hogy rendkívüli ülést tart a jegybank Monetáris Tanácsa. A Pénzügyminisztérium szerint rémhírekről van szó.

Péntek délelőtt gyakorlatilag befagyott az adásvétel az állampapírok másodpiacán, ami mögött szakemberek szerint az áll, hogy a globális likviditáshiány miatt a magyar állampapírokból is menekülnek a külföldi befektetők.

A piacon ezért olyan hírek terjedtek el, melyek szerint válságtanácskozásra ültek volna össze a Pénzügyminisztérium, a jegybank és az Államadósság Kezelő Központ képviselői.

A Pénzügyminisztérium szóvivője rémhírnek minősítette az információt. "Az ideges piacon megalapozatlan hírek terjednek" - fogalmazott Pichler Ferenc. A szóvivő szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) megtette a szükséges lépéseket az állampapír-piac stabilizációjára azzal, hogy csökkenti a kötvény, és növeli a diszkont kincstárjegyek kibocsátását.

Tagadta a válságtanácskozás hírét a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs vezetője is. Iglódi-Csató Judit hangsúlyozta: nem tart és nem is tartott rendkívüli ülést az MNB Monetáris Tanácsa, és nem volt rendkívüli találkozó az ÁKK-val sem.

A kommunikációs vezető szerint a jegybank nem avatkozott be a kötvénypiacon és jelenleg nem is tervez ilyet.

A címlapról ajánljuk