INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

"Feltétel nélkül adta meg magát a Gazprom"

Infostart / InfoRádió
A Kommerszant című orosz gazdasági napilap szerint a Gazprom maradt alul az ukránokkal most lezárulni látszó gázvitában. A két gázvállalat szerdán jelentette be, hogy megegyeztek, ezzel megszűnik a gáz ellátás korlátozása.

Feltétel nélkül adta meg magát a Gazprom - véli a Kommerszant című orosz gazdasági napilap. A cikk írója szerint az orosz gázóriás attól ijedt meg, hogy az ukránok kilátásba helyezték az európai gázszállítás korlátozását.

A felek között több mint két hónapja tartó vita a hét elejére mérgesedett el. A Gazprom a gázmennyiség csökkentésével szerette volna kikényszeríteni a megegyezést, ezért előbb 25, később összesen 50 százalékkal csökkentette az Ukrajnának járó gázmennyiséget.

Az ukrán állami cég közlése szerint a korlátozás magasabb volt mint 50 százalék, és fenyegetésre fenyegetéssel válaszolt: beígérte, hogy csökkenti az Európába áramló gáz mennyiségét, ha a hazai ellátás biztonsága veszélybe kerül.

Közben Julia Timosenko kormányfő az uniónak azt ígérte, hogy nem érinti a vita az európai tagállamokat. A Kommerszant ugyanakkor úgy tudja: a kormányfői nyilatkozat ellenére Ukrajna arról értesítette a Gazpromot, hogy 60 millió köbméterrel csökkenti az Európába továbbított, napi 365 millió köbméter gázt.

Azt a Gazprom szerint nem tudni, hogy az ukrán fél megcsapolta-e a tranzitvezetéket, mindenesetre az érintett országok szakemberei nem jeleztek eltérést a mennyiségben.

A látszat miatt?

A fenyegetés viszont megtette a magáét, Gazprom beadta a derekát: kiegyezett az ukrán Naftogazzal. A megállapodásról annyit lehet tudni, hogy az idén már leszállított gázért Ukrajna ezer köbméterenként 179 és fél dollárt fizeti, cserébe Oroszország mindössze a tárgyalások folytatását vállalta.

Ez a közép-ázsiai földgáz ára, a jóval drágább orosz gáz áráról nincs egyezség; többen úgy vélik, hogy akár a mostanin, vagyis a 179 és fél dolláron is maradhat. Ráadásul az az ukrán feltétel, miszerint a Rosukrenergót mint közvetítőt zárják ki, is sikerrel járt, Julija Timosenko ugyanis bejelentette, hogy a fele részben a Gazprom tulajdonában lévő, svájci bejegyzésű céget március 1-re visszamenőleg kizárják a szállítási sémából.

Az évek óta rendszeresen visszatérő vitában eddig mindig az ukránok maradtak alul, úgy tűnik azonban, hogy a Gazpromnak most fontosabb volt fenntartani a "megbízható szállító" hírnevet, és az uniós tagállamok felé a jobbik arcát mutatni.

Több elemző rámutatott arra is, hogy mivel 2006-ban egy hasonló árvitában az európai gázszállítások is csorbultak, most az orosz gázóriás jobbnak látta ezt nem megismételni.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk