INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Magasabb díjakat hord a szél?

Infostart / InfoRádió
A klímakutatók arra figyelmeztetnek, hogy várhatóan gyakoribbá válnak a hétvégihez hasonló viharok, hiszen a globális felmelegedés következtében egyre szélsőségesebbé válik az időjárás. Kérdés, hogyan reagálnak minderre a biztosítótársaságok, vajon emelik-e a lakásbiztosítások összegét?

Mi történik a lakásbiztosítások, ingatlanok díjtételeivel, ha a következő években gyakoribbá válnak a hétvégihez hasonló viharok? A klímakutatók azt prognosztizálják, hogy Közép-Európában elsősorban az időjárás szélsőségesebbé válásával érezteti majd hatását a globális felmelegedés. Ki fizeti a viharkárok számláit? Vajon hogyan hat a klímaváltozás a biztosítási piacra?

Fekésházi András, a MABISZ lakásbiztosítási tagozatának elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva igyekezett megnyugtatni az ügyfeleket, mondván a legutóbbi vihar okozta károk nem szokatlan nagyságrendűek. Az előzetes adatok alapján összességében félmilliárdos kifizetést jósolnak a biztosítótársaságok. A szakember szerint ez az összeg a klasszikus katasztrófakárok mértékéhez képest nem számít kiugróan magasnak.

Fekésházi András hozzátette, hogy a hétvégihez hasonló mértékű viharok miatt nem várható nagyobb díjemelés a biztosítók részéről, bár ezt minden társaság maga dönti el. Ellenben, ha a mainál sűrűbben érkeznek a Kárpát-medencébe viharos ciklonok, akkor a cégek valószínűleg megfontolják az árak változtatásának lehetőségét.

Arra a kérdésre miszerint szükséges-e bevezetni a Casco jellegű önrészt a lakásbiztosításoknál, az elnök azt a választ adta, hogy ilyen tételek már ma is megtalálhatók egyes szerződésekben, de ezek mértékének drasztikus változása nem valószínű a közeljövőben.

Hanganyag: Kálló Izabella


A címlapról ajánljuk