INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

GKI: lassan, de élénkül a gazdaság

InfoRádió / MTI
Az idén a magyar gazdaság kikerülhet a "gödörből", az első félév növekedése azonban még minimális lesz, az infláció csak nehezen lassul, a belső és külső egyensúly ugyanakkor jelentősen tovább javul, és a reálkeresetek szerényen ugyan, de emelkednek - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

A gazdasági növekedés a 2007. évi nagy lassulás után 2008-ban érezhetően emelkedik, de 3 százalékos szintje így is messze elmarad az újonnan csatlakozott új EU-tagállamokétól. Ráadásul az első negyedévben még ez sem lesz érzékelhető - teszik hozzá.

A 2007-től rendelkezésre álló EU-s támogatási lehetőségek egy részét 2008-ban már elkezdik felhasználni, miközben még az előző időszakról áthúzódó jelentős összegek kifizetése is megtörténik, így a nemzetgazdaság külső finanszírozási igénye 3,2 milliárd euróra, a GDP mintegy 3 százalékára mérséklődik - prognosztizálja a GKI.

Az infláció 2007 utolsó hónapjaiban felgyorsult, főleg az emelkedő világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak következtében, amit a rossz hazai agrártermés csak fokozott.

Idén ezek a tendenciák továbbra is érvényesülnek, de a költségvetési konszolidációs lépések egyszeri áremelő hatása már nem jelentkezik. Így az infláció a 2007. végi 7,4 százalékról 2008 elején csak lassan csökken - januárban 7,1 százalék volt -, éves átlagban 6 százalék körül lesz, de a decemberi mérték már 4,5 százalék körül lehet.

A forint az idén a sáveltörlés bejelentéséig érezhetően gyengült, azóta jelentősen erősödött. Éves átlagban 253 forint körüli euró árfolyam várható, jelentős spekulációs ingadozás mellett.

A jövedelmek növekedése 2008-ban nominálisan kissé lassul. A bruttó keresetek a versenyszférában 8 százalékkal, a költségvetési szektorban mintegy 7 százalékkal emelkednek. Így a reálbér a gazdaság egészében kb. 0,5-1 százalékkal emelkedik, de ezen belül a költségvetési szektorban lényegében stagnál a GKI előrejelzése szerint.

A címlapról ajánljuk