eur:
392.76
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

GKI: lassan, de élénkül a gazdaság

Az idén a magyar gazdaság kikerülhet a "gödörből", az első félév növekedése azonban még minimális lesz, az infláció csak nehezen lassul, a belső és külső egyensúly ugyanakkor jelentősen tovább javul, és a reálkeresetek szerényen ugyan, de emelkednek - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

A gazdasági növekedés a 2007. évi nagy lassulás után 2008-ban érezhetően emelkedik, de 3 százalékos szintje így is messze elmarad az újonnan csatlakozott új EU-tagállamokétól. Ráadásul az első negyedévben még ez sem lesz érzékelhető - teszik hozzá.

A 2007-től rendelkezésre álló EU-s támogatási lehetőségek egy részét 2008-ban már elkezdik felhasználni, miközben még az előző időszakról áthúzódó jelentős összegek kifizetése is megtörténik, így a nemzetgazdaság külső finanszírozási igénye 3,2 milliárd euróra, a GDP mintegy 3 százalékára mérséklődik - prognosztizálja a GKI.

Az infláció 2007 utolsó hónapjaiban felgyorsult, főleg az emelkedő világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak következtében, amit a rossz hazai agrártermés csak fokozott.

Idén ezek a tendenciák továbbra is érvényesülnek, de a költségvetési konszolidációs lépések egyszeri áremelő hatása már nem jelentkezik. Így az infláció a 2007. végi 7,4 százalékról 2008 elején csak lassan csökken - januárban 7,1 százalék volt -, éves átlagban 6 százalék körül lesz, de a decemberi mérték már 4,5 százalék körül lehet.

A forint az idén a sáveltörlés bejelentéséig érezhetően gyengült, azóta jelentősen erősödött. Éves átlagban 253 forint körüli euró árfolyam várható, jelentős spekulációs ingadozás mellett.

A jövedelmek növekedése 2008-ban nominálisan kissé lassul. A bruttó keresetek a versenyszférában 8 százalékkal, a költségvetési szektorban mintegy 7 százalékkal emelkednek. Így a reálbér a gazdaság egészében kb. 0,5-1 százalékkal emelkedik, de ezen belül a költségvetési szektorban lényegében stagnál a GKI előrejelzése szerint.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×