eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Akár 10 százalékkal is drágulhat a kávé

A következő hónapokban Magyarországon is emelkedik majd a kávé ára. A Solar Capital elemzője szerint, míg a világpiacon csaknem 50 százalékos a drágulás mértéke, itthon 5-10 százalékos áremelkedésre kell számítani.

A dollár gyengülése és a kávékészletek alacsony szintje is hozzájárul ahhoz, hogy a termék ára a világpiacon emelkedésnek indult - mondta az InfoRádiónak a Solar Capital elemzője.

Skáre Balázs hozzátette: a következő termési ciklus jónak ígérkezik, ám, ha mégis kisebb lesz a termés a vártnál, akkor a hosszabb távon érkező, éves szinten 2-3 százalékos keresletnövekedést nem lehet majd biztonságosan kielégíteni.

A Magyarországon kedveltebb robusta kávéfajta világpiaci ára január eleje óta csaknem 50 százalékkal emelkedett, míg az arabica 23 százalékkal drágult - közölte az elemző.

A hazai árak alakulását nagyban befolyásolja a forint árfolyama, valamint a tőzsdei árfolyam. Mivel kettő rövid távon ki tudja oldani egymást, nem biztos, hogy a kávé azonnal drágul - mondta Skáre Balázs.

Ha azonban az ára megmarad a jelenlegi színvonalon, egy-két hónapon belül Magyarországon is többet kell majd fizetni a kávéért, 5-10 százalékkal - fűzte hozzá a Solar Capital elemzője.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×