eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Yahoo-menedzsment arany ejtőernyővel védekezik a Microsofttal szemben

Lázadoznak a Yahoo internetes keresőcég részvényesei, amiért a vállalat nem fontolja meg komolyan a Microsoft fúziós ajánlatát. Hét részvényesi csoport már be is perelte az igazgatótanácsot. A Yahoo-vezetők indoklása szerint a Microsoft ajánlata a vállalat valódi értékénél jóval alacsonyabb vételárról szólt.

Tömeges pereket indított hét részvényesi csoport a Yahoo ellen, amiért a cég nemet mondott a Microsoft részvényenként 31 dolláros ajánlatára. Tudósítók emlékeztetnek rá, hogy Bill Gates vállalata 62 százalékkal adna többet a Yahoo papírjaiért, mint amennyit azok valójában érnek.

Az első és a kezdetekben a legsikeresebb internetes keresőoldalt létrehozó Yahoo vezetése azonban február 11-én elutasította az ajánlatot, és azóta hallgat arról, mik is a szándékai. A Microsoft próbálkozása után a céget megkörnyékezte a rivális és a keresésekben a piacot tőle elhódító Google, a News Corporation, a Sky News és többek között a londoni Times gazdája is.

A Yahoo-részvényesek jól akarnak járni

A Yahoo szűkszavű közleményeiben azt tudatja, hogy kutatja a stratégiai lehetőségeket. A Microsofttal kapcsolatban még megjegyezte, hogy az jelentős mértékben elvonja a menedzsment és a dolgozók figyelmét a feladatokról.

A hallgatás azonban, úgy tűnik, több Yahoo-részvényes idegeire ment, és hét csoport be is perelte a céget, amiért úgymond nem hajlandó komolyan venni az ajánlatot. Két, Kaliforniában benyújtott kereset szerint a Yahoo igazgatótanácsa nem hajlandó tárgyalni a lehetséges vásárlókkal, illetve partnerekkel. Két másik esetben azonban a felperesek szerint a Microsoft ajánlata nem volt fair, és éppen az volt a baj, hogy a menedzsment úgymond neki kedvezett, és kizárt más ajánlatokat.

A Delaware államban indított perekben pedig a felperesek azt mondják: a Yahoo elhanyagolta kötelezettségeit a részvényesek felé, amikor reflexből elutasította a mammut szoftvercég közeledését. A vádpontok szerint továbbá a menedzsment úgymond "beássa magát", és makacsul védekezik a kivásárlási ajánlatokkal szemben, az estleges elbocsátásokat azzal akarja kivédeni, hogy bőkezű végkielégítést szavazott meg a munkatársaknak.

"Yes, yes, yes, ő az enyém lesz"

Megfigyelők szerint ezek - a helyi nyelvezetben "arany ejtőernyőnek" nevezett - megoldások arra jók, hogy a Microsoft kivásárlási ajánlata nehogy ellenségessé váljon, azaz túlságosan költségessé akarják tenni számára, hogy elbocsássa a dolgozókat, ha meg tudja venni a céget és át tudja venni annak irányítását. Az arany ejtőernyők egyébként csak arra az esetre vonatkoznak, ha a Yahoo irányítását egy másik vállalat szerezné meg.

Maga a Microsoft egyelőre szintén hallgat, és nem jelezte, hogy emelné a tétet. A legtöbb elemző szerint azonban a jövőben megszerzi a Yahoot, valamivel drágábban, mint amennyit ajánlott érte. Az, hogy belháború indult a Yahoon belül a részvényesekkel, csak jól jön neki, mert valószínűleg néhány milliárdot lefarag majd a végső vételárból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×