eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyarországon is kamatemelést hozhat az amerikai hitelválság

Ha minimálisan is, de hatással lehet a magyarországi bankok hitelezési gyakorlatára az egyesült államokbeli másodlagos jelzálogpiaci válság. Annak következményeként ugyanis a hazai pénzintézetek nehezebben juthatnak a hitelek finanszírozásához szükséges forrásokhoz, így emelkedhetnek a hitelkamatok. Igaz, ezzel együtt a betéti kamatok is.

Az Erste Bank elnök-vezérigazgatója szerint az nem kérdés, hogy az egyesült államokbeli másodlagos jelzálogpiaci válság hatására a magyar bankok is nehezebben jutnak forrásokhoz. Papp Edit hozzátette: ez kamatemeléshez vezethet, amelynek pontos mértékét nem tudja, de az legfeljebb 1 százalékpontos lehet.

Ami azonban rossz hír a hiteleseknek, jó hír lehet a betéteseknek, hiszen a betéti kamatokat is emelhetik a pénzintézetek.

A tengerentúli pénzpiaci válság óvatosabb kihelyezésre ösztönözte az ottani bankokat, igaz, odaát a magyar gyakorlathoz képest sokkal könnyelműbben osztogatták a lakáshiteleket. Sem önrészt, sem jövedelemigazolást nem vártak az ügyfelektől, bíztak az ingatlan árának emelkedésében.

Ezért következhetett be, hogy amikor a válság miatt drasztikusan estek az ingatlanárak, a hitelesek pedig nem fizették a törlesztő részleteket, a házak vagy lakások nem fedezték a kihelyezett hitel összegét, így a bankok nem kapták vissza a pénzüket.

Szigorúbb magyar gyakorlat

A magyar gyakorlat azonban ennél sokkal szigorúbb - hangsúlyozta Papp Edit, így szerinte azon nem kell változtatni. Ráadásul a hitelesek törlesztési hajlandósága sem romlott az elmúlt évi megszorítások hatására. Elmondta: az Erste Banknál, a 90 napon túl nem fizetők aránya 2007 decemberében ugyanakkora volt, mint egy évvel korábban.

A CIB Bank vezérigazgató-helyettese is úgy látja: Magyarországon nincs "ingatlanbuborék", a magyar lakosság jóval kevesebb kockázatot vállal, mint az amerikai. De a bankok is óvatosak, így továbbra is alaposan megnézik egy hitelkihelyezés előtt az ingatlan értékét vagy az ügyfél fizetőképességét - mondta Bertalan Imre.

Szerző: Egeresi Tünde

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×