eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A környezettudatosság még csak elméletben létezik

A közepes és nagyvállalatok körében egyre jobban terjed a környezettudatosság, de még inkább csak elméletben, mint a gyakorlatban jelenik mint a környezetvédelem - derült ki a Sun Microsystems megbízásából készített GKIeNet felmérésből.

A vállalatok beruházásait legfeljebb 10 százalékban befolyásolja jelenleg a környezettudatosság - mondta az InfoRádióban Lőrincz Vilmos, a GKIeNet partnere.

Leginkább a mezőgazdaságban figyelnek oda a cégtulajdonosok a környezetvédelemre, valamint a turizmusban, hiszen itt is a bevétel múlhat a gondosságon.

Sok vállalatvezető azonban gyakran még csak akkor környezettudatos, ha két, ugyanolyan árú beruházás közül kell kiválasztani a természetet kevésbé terhelőt.

A döntéseiket leginkább még mindig az ár, a minőség és a beruházástól remélhető kapacitás határozza meg.

A számítógépek használata egyre több áramot igényel

Csak az internet több mint 100 milliárd kW elektromos áramot fogyaszt egy évben, ennek költségei meghaladják a 7,2 milliárd dollárt. Vannak azonban már olyan technológiák és megoldások, amelyekkel csökkenthető az energiafelhasználás - mondta a Sun Microsystems műszaki igazgatója.

Fischer Erik elmondta: nagyjából másfél éve Kaliforniában nem csak a nagy meleg és a légkondicionálók elterjedése miatt voltak áramellátási problémák. A szilíciumvölgy számítástechnikai nagyvállalatai is jelentősen hozzájárultak az áramhiányhoz.

Az egyre fejlődő technika kiszolgálása nem egyszerű feladat az áramtermelők számára. A tudományos kutatások egyre nagyobb kapacitást, egyre nagyobb háttértárolókat igényelnek, amellyel arányosan emelkedik a gépek áramfelvétele is.

Hozzátette: egy számítógép azonban nem csak akkor vesz fel jelentős mennyiségű áramot, amikor használjuk. Használaton kívül is sokat fogyasztanak, épp ezért a vállalatvezetőknek arra kellene törekedniük, hogy kevesebb gépet használjanak, de azokat folyamatosan.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×