eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Negyedévenként kell emelni a gázárat"

Az energiahivatal és a gazdasági tárca szerint több lépésben le kellene dolgozni a magyarországi háztartási és a piaci gázárak közötti különbséget, vagyis fokozatos áremelésre van szükség ahhoz, hogy a teljes piacnyitás ne járjon automatikusan komolyabb drágulással.

A piacnyitást követően nem sokkal helyükre kell, hogy kerüljenek a magyarországi gázárak - mondta az InfoRádiónak a Magyar Energiahivatal elnöke.

Horváth J. Ferenc közölte: az elmúlt időszakban a belföldi árak nem követték az importárakat, emiatt a közüzemi nagykereskedőnél jelenleg 30-40 milliárd forint körüli az árbevétel hiánya.

A világpiacon nemrég újabb jelentős áremelkedés történt, ezt is érvényesíteni kell - fűzte hozzá a Magyar Energiahivatal elnöke.

A hivatal a közelmúltban javaslatot tett a lakossági gázárak 13,5 százalékos emelésére, ennek következtében jelentősen csökkenne a hiány - mondta Horváth J. Ferenc.

A Magyar Energiahivatal elnöke hozzáfűzte: van még idő a teljes piacnyitásig, a jogszabályok értelmében pedig negyedévente lehet gázárat változtatni, így ledolgozható a hátrány.

Horváth J. Ferenc hangsúlyozta: a piacnyitáskor az induló árat hatósági árként határozzák majd meg, ehhez képest változhat majd, hogy mennyit kell fizetni a gázért.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×