eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az OMV diktálna a MOL-nak

Az OMV osztrák olajipari vállalat javaslatokat kíván terjeszteni a MOL április 24-én tartandó éves közgyűlése elé, amelyek azt célozzák, hogy a magyar cég részvényesei a nagyobb átláthatóság biztosítása révén jobban megítélhessék a vállalat vezetésének magtartását, betartassák vele a jó vállalatirányítás nemzetközi normáit és végső soron maguk dönthessenek a konszern jövőjéről - közölte Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV.

Az OMV, amely a MOL-részvények 20,2 százalékával rendelkezik, éves jelentéséhez csatolt mellékletben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a MOL igazgatótanácsának az elmúlt nyolc hónapban hozott döntései "ellentétesek a MOL részvényeseinek érdekeivel".

Az osztrák vállalat megítélése szerint a magyar cég vezetésének bizonyos lépései azt a célt szolgálták, hogy a részvényesek kárára átvegyék a cég feletti ellenőrzést.

E helyzet megváltoztatása érdekében az OMV javasolni kívánja, hogy a MOL különböző társaságokba kihelyezett részvényeire kötött megállapodásokat mondják fel a közgyűlés után hat hónapon belül, és azokat saját részvényekként kezeljék, különös tekintettel a szavazati jog részvényesekként tíz százalékos korlátozására.

Az osztrák vállalat független auditor kinevezését fogja kérni a megállapodások felülvizsgálatára. Az indítvány arra vonatkozik, hogy a MOL korábban megállapodást kötött több részvényesével, köztük a BNP Paribasszal, az OTP Bankkal, a cseh CEZ energetikai céggel részvényei egy részének kihelyezéséről.

Az OMV kezdeményezni készül azt is, hogy időben hozzák nyilvánosságra az áprilisi közgyűlésen megejtendő szavazások részletes beszámolóját, méghozzá azért, hogy a részvényesek pontos képet kaphassanak az egyes részvényesek kilétéről, szavazati joguk érvényesüléséről és szavazati magatartásukról.

Az utóbbival kapcsolatban Wolfgang Ruttenstorfer közölte: leginkább arra kíváncsiak, vajon érvényesül-e az "állami aranyrészvényhez" köthető szavazati súly.

Javaslataival az OMV nyomatékot kíván adni helyzet tisztázásra korábban előterjesztett követeléseinek - hangoztatta. Adós maradt azonban annak megválaszolásával, miként kívánja elfogadtatni indítványait az OMV a MOL-közgyűlésen.

Az OMV-beszámoló megerősítette, hogy a cég kész ajánlatot tenni a MOL részvényeire 32 ezer forintos részvényáron, ha két feltétele teljesül: felszámolják a MOL, illetve a baráti intézmények együttesen 40 százalékos részesedését érintő részvényesi rendszerét és eltörlik a MOL döntéseinél érvényesített 10 százaléknyi szavazati korlátot.

A MOL nem talált új alapokat

Somlyai Dóra, a MOL magyarországi kommunikációs igazgatója közölte: alapvetően nincs új elem az OMV kommunikációjában.

A MOL, ahogyan korábban is, most is határozottan visszautasítja a társaság vállalatirányítási gyakorlatát, illetve annak jogszerűségét megkérdőjelező állításokat - mondta.

Somlyai Dóra hozzátette: minden 5 százalék feletti tulajdonosnak lehetősége van a közgyűlésre új napirendi pontot javasolni a társasági törvény és a MOL alapszabálya szerint eljárva. A részvényesi kezdeményezéseknek ugyanis a közgyűlés a megfelelő fóruma.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×