eur:
390.43
usd:
364.14
bux:
68347.87
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Az év második felétől többet vásárolunk majd

A GfK Hungária Piackutató Intézet szerint 2008 második felében élénkülés várható a magyarországi kiskereskedelemben, azután, hogy tavaly reálértékben csökkentek a háztartások napi fogyasztási cikk-költései. A Gfk által készített tanulmány szerint a kiskereskedelmet érintő, 2007 eleji pesszimista várakozások indokoltnak bizonyultak.

Igazolták az eredmények a tavaly év eleji borúlátó várakozásokat - mondta az InfoRádiónak a GfK Hungária Piackutató Intézet szakértője, hozzátéve: a 2007-es, 8 százalékos inflációs rátánál alacsonyabb mértékben fejlődött a magyar háztartások költése, vagyis relatív csökkenés következett be a háztartások napi fogyasztási cikk vásárlásaiban.

Kovács Krisztina közölte: a 2008-ra prognosztizált gyorsuló gazdasági növekedés, valamint - a becslések szerint - 5 százalékra mérséklődő infláció miatt az év második felében a magyarországi kiskereskedelemben újra élénkülés várható.

A független kisboltok és -láncok a teljes fogyasztás 29 százalékát adták tavaly, ez 2006-hoz képest egy százalékponttal csökkent - tette hozzá a szakértő.

Növekedett ugyanakkor a modern kereskedelmi csatornák súlya: legnagyobb mértékben a hipermarketeké és a diszkontoké. E kettő együttesen a háztartások napi fogyasztási cikk költésének 43 százalékát tették ki, ez 2006-hoz képest 2 százalékpontos növekedést jelentett - mondta Kovács Krisztina.

A kártyás fizetések aránya a vásárlások számát tekintve még mindig alacsony Magyarországon, tavaly 6 százaléknyi volt, egyértelmű azonban a növekedés, hiszen az arányszám 2004-hez képest megduplázódott - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet munkatársa.

A vásárlások értékének 15 százalékát tették ki a kártyás fizetési mód: a magyarok tehát a nagyobb összegek kifizetéséhez használják a bankkártyájukat - fűzte hozzá Kovács Krisztina.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×