eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

OMV-tervek: előzetes összefonódási bejelentés

Az OMV megtette a MOL-lal való egyesülésre vonatkozó hivatalos, előzetes összefonódási bejelentést az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságánál - közölte osztrák olaj- és gázipari konszern.

A bejelentés alapján az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága megkezdheti az eljárást, amely előzetesen tisztázhatja a két vállalat összefonódásának versenyjogi feltételeit. A mostani vizsgálat eredményének bejelentése 25-35 munkanap múlva várható.

Az osztrák cég szerint a mostani fejlemény fontos előrelépés az ügylet engedélyezésére irányuló eljárásban, és hozzájárulhat az OMV és a MOL tervezett összefonódásának indoklásához.

Az OMV továbbra is úgy véli, hogy a tervezett összefonódás nem csupán a két társaság részvényesei számára kedvező, hanem az jelentős előnyöket hordoz az egész régió és tágabb értelemben az Európai Unió számára is.

Jelenleg az OMV megközelítőleg 20,2 százalékos MOL-részvénypakettet birtokol.

Hosszú történet

Az osztrák cég 2007. szeptember 25-én jelentte be, hogy az OMV és a MOL működésének egyesítésére törekszik, de formális vételi ajánlatot nem tett.

Az OMV az akkori közleményben kifejtette, hogy készen áll a MOL-részvényeseknek 32 ezer forintos részvényenkénti áron ajánlatot tenni, amint elhárul a magyar vállalat fölötti irányítás megszerzésének két akadálya: eltörlik az OMV szerint állami intézkedésnek minősülő aktussal bevezetett 10 százalékos szavazati korlátot, és bevonják a cégvezetés ellenőrizte részvényeket.

Az OMV világossá tette azt is: a fenti akadályok elhárultát követően ajánlatának feltétele kizárólag az lesz, hogy az OMV a szavazatok legalább 50 százalékát megszerezze a MOL-ban, illetőleg megkapja az összefonódásra vonatkozó versenyhatósági engedélyt az EU-tól.

A MOL üdvözölte a döntést

A MOL üdvözölte annak lehetőségét, hogy az Európai Bizottság alaposan kivizsgálhatja az ügy jelentős versenyellenes hatását, amely a magyar társaság szerint egy OMV-MOL egyesülés esetén következne be - mondta az InfoRádiónak Somlyai Dóra.

A MOL magyarországi kommunikációs igazgatója kiemelte: a magyar cég már a kezdetektől fogva rendszerezett és kidolgozott érvekkel alátámasztotta, hogy egy esetleges fúziónak több lenne a negatív, mint a feltételezett pozitív hatása.

A verseny kiiktatásával járna a régióban a két vezető vállalat egyesülése - közölte.

A feltételezett üzleti előnyök jelentéktelenek ahhoz képes, mint amennyi kárt okoz a strukturált együttműködés bármely formája - tette hozzá Somlyai Dóra.

A MOL vizsgálta az üzleti szinergiák lehetőségét, és arra jutott, hogy ez az összefonódás olyan feltételek mellett lehetséges, amelyek komoly értékcsökkenéshez vezetnek - fejtette ki a kommunikációs igazgató.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×