eur:
389.56
usd:
361.81
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Idén 4,3 százalékkal csökkennek a reálkeresetek

Az idén 4,3 százalékkal csökkennek a reálkeresetek - közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid hangsúlyozta: a nettó keresetek növekedése az év egészében várhatóan 2,9 százalék lesz, az infláció pedig a kormány várakozásai szerint 7,5 százalék lehet.

A kormányszóvivő szerint a 4,3 százalékos reálkereset-csökkenést előirányzó prognózis annak ellenére is megvalósul, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első 9 hónapjában 5,6 százalékkal mérséklődtek a reálkeresetek.

Daróczi Dávid hozzátette: bár az idén visszaesett a reálérték a nyugdíjak és a bérek esetében, de a nyugdíjak ma 40, a fizetések pedig mintegy 30 százalékkal érnek többet a boltokban, mint 2000-ben.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a nettó keresetek növekedése az év egészében várhatóan 2,9 százalék lesz. Szólt arról is, hogy mérséklődik az áremelkedés üteme, a kormány éves átlagban 7,5 százalékos inflációt vár.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: elsősorban a közszférában a 13. havi fizetés felének havi részletekben, előlegként történő kifizetése miatt gyorsulni fog a bruttó keresetek növekedése, éves szinten ez az összes foglalkoztatottra vetítve mintegy 1,5 százalékot jelent.

A szóvivő kiemelte, hogy az egyensúlyi intézkedések átmeneti, szükségszerű következményei mellett a gazdaság több területén is jelentkeznek már kedvező folyamatokat jelző adatok.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×