eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Szén-dioxid csapdát fejleszt a MOL

A jelenleginél magasabb szinten lehet csak stabilizálni a szén-dioxid kibocsátást - véli a MOL vezető közgazdásza. Varró László azt mondta: a világon jelenleg növekszik a fosszilis energia iránti igény, a cél azonban az, hogy a klímaváltozás ennek ellenére is lassuljon.

Varró László, a vállalat vezető közgazdásza az InfoRádióban elmondta: a megújuló energiaformák használatába és kutatásába a MOL is bekapcsolódott, a fosszilis energiahordozókat azonban belátható időn belül még nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Sőt, ezek felhasználása világviszonylatban jelentősen nő, a fejlődő országok modernizációja miatt. Mint mondta, jelenleg világszerte minden 10. embernek van autója, csaknem 2 milliárd ember lakóhelyén azonban még mindig nincs villamosenergia.

Kína, India vagy Brazília gazdasági fejlődésével ugyanakkor ezekben az országokban is egyre többen élnek olyan színvonalon, mint Nyugat-Európában vagy Észak-Amerikában. Kínában pedig az utóbbi öt évben havonta adtak át olyan kapacitású erőműveket, mint amennyi a teljes magyar energiaszükséglet.

Az energiafelhasználás tehát a MOL vezető közgazdásza szerint az elkövetkezendő években csak emelkedni fog, az éghajlatváltozást pedig ezért csak lassítani lehet, megakadályozni nem.

A magyar vállalat ezt tűzte célul. Bekapcsolódott például egy olyan európai uniós kutatásba, amely a kéményből kiáramló szén-dioxid "elfogását" és tárolását célozza, a káros anyag így nem jutna ki a légkörbe.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az ukrán haderő frissen toborzott katonái demoralizáltak, rosszul képzettek és fizikailag és mentálisan is felkészületlenek – írja elemzők és ukrán parancsnokok értékelésére hivatkozva a Financial Times. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 09:17
×
×
×
×