eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Monopólium-ellenes eljárás a Qualcomm ellen

Az Európai Bizottság monopólium-ellenes eljárást indított egy nagy amerikai távközlési cég, a Qualcomm ellen.

A kaliforniai székhelyű Qualcomm egész sor olyan szabadalom tulajdonosa, amelyek nélkül nem működnének a mostani harmadik generációs mobilhálózatok, sőt, a szabadalmak egy részén alapulnak a negyedik generációs fejlesztések is, így az eljárásnak elég nagy a tétje.

A Qualcomm ellen a bizottságnál jó néhány világcég, közöttük a Nokia, az Ericcson és a Matsushita is panaszt tett. Azt állítják, hogy a Qualcomm indokolatlanul magas szabadalmi díjat kér, és ezzel felhajtja a mobilkészülékek árát.

A Qualcommnak számos szabadalma van a műholdas helymeghatározási technológiában is, és a világ azon mikrocsip-gyártóinak egyike, amelyek egyáltalán nem gyártanak csipeket. Ezt úgy kell érteni, hogy tervrajzokat adnak el, és az ezek alapján épült csipek a legtöbb mobiltelefonban ott vannak.

A Qualcomm elleni panaszok már jó ideje ott voltak az Európai Unió versenyjogi biztosának asztalán, de a bizottság úgy döntött, hogy csak a Microsoft fellebbviteli pere után indít újabb eljárásokat. Nos, a Microsoft elleni ítélet szeptember közepén megszületett, és ennek értelmében Bill Gates cége ki kell fizesse a rá három évvel ezelőtt kiszabott 497 millió eurós bírságot.

Elemzők már a Microsoft elleni döntés napján arra figyelmeztettek, hogy a szoftvergyártó után az Európai Bizottság majd sorra veszi a más cégek elleni hasonló panaszokat, és három amerikai céget neveztek meg: a Qualcommot, a Rambust és az Intelt.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:23
×
×
×
×