INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

Kóka: az SZDSZ semmilyen adóemelést nem támogat

Infostart

A liberális gazdasági tanács szerint az eddigi reformok önmagukban nem biztosítják az ország gazdaságának ismételt fellendülését, ezért egyszerűsíteni kell az adórendszert és csökkenteni az adókat - mondta Kóka János gazdasági miniszter, az SZDSZ elnöke.

A szabad demokraták ebben a választási ciklusban semmilyen adóemelést nem fognak megszavazni, mondta Kóka János.

"Semmilyen címen, semmiféle adóemelést ebben az időszakban nem fogunk elfogadni, megszavazni. Kizárólag olyan változtatások lehetségesek, melyek egy belső átrendezés során a foglalkoztatást, foglalkoztathatóságot és versenyképességet javítják" - mondta az SZDSZ elnöke.

Kóka János kijelentette: a gazdasági növekedés felgyorsításához folytatni kell a reformokat és az egészségügy átalakítása után azonnal meg kell kezdeni az adóreformot, amely érdemi egyszerűsítést, a személyi jövedelemadó mérséklését és a legkisebb vállalkozások terheinek csökkentését jelent.

A kicsi járulékokat, bagatell adókat össze kell vonni, mondta Kóka János. "Magyarországon 52 fajta adónem van. Hogyha ezeket nem csökkentjük radikálisan, akkor a vállalkozásokat felesleges adminisztrációs kényszerrel terheljük, ami energiát, pénzt és időt emészt el" - jelentette ki a liberális pártelnök.

A liberális gazdasági tanács szerint a következő három évbe a centralizáció mértékét, vagyis azt, hogy a GDP mekkora hányadát szedi be az állam adók formájában, a mostani 38,5 százalékról 2010-re 37 százalékra kell csökkenteni.

Arra a kérdésre, hogy a szabad demokraták továbbra is szeretnék-e az egykulcsos adórendszer bevezetését - amelyet még Kuncze Gábor ígért meg a tavalyi választási kampányban - Kóka János azt válaszolta: ennek az évtizednek a közepén elmúlt az egykulcsos adó bevezetésének esélye, és a párt azon fog dolgozni, hogy ismét megteremtse annak lehetőségét.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018