eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az uniós források felét sem hívta le Magyarország

A 2004-2006 között rendelkezésre álló uniós forrásoknak csak kevesebb, mint a felét tudta lehívni Magyarország - derült ki az Európai Bizottság által készített tavalyi zárszámadásból. A BruxInfo elemzője az InfoRádióban elmondta: ha Magyarország nem gyorsítja fel a pénzfelhasználást, jelentős fejlesztési összegektől eshet el.

A kohéziós alapokból 2004 és 2006 között rendelkezésre álló csaknem 1,1 milliárd eurós forrásnak csak a 23 százalékát hívta le Magyarország. A keretet tehát nem nagyon használtuk ki, holott a forrásból nagyobb környezetvédelmi beruházásokat és infrastrukturális fejlesztéseket lehetne finanszírozni.

A mintegy 4 milliárd eurós strukturális alapokból, amely a teljes uniós források mintegy kétharmadát teszik ki, 66 százaléknyi részt tudtunk felhasználni. Bár a szám nem túl nagy, még ezzel is felülmúljuk az uniós átlagot, amely 57 százalék - mondta Gyévai Zoltán.

A lehívott összegek felhasználása azonban szintén nem halad zökkenőmentesen. Az unió pénzügyi biztosa több más országgal együtt Magyarországot is figyelmeztette, hogy az összegeket 2008-ig fel kell használni, különben az ország fontos forrásokat veszíthet.

Bár Bajnai Gordon területfejlesztési miniszter azt ígérte, hogy a következő uniós pénzügyi ciklusban Magyarország a rendelkezésre álló források 95-100 százalékát fogja lehívni, a BruxInfo elemzőjének kétségei vannak ezzel kapcsolatban. Mint mondta, bár a pályázás egyszerűsödött, nehézséget jelent majd, hogy lesz egy olyan időszak, amikor egyszerre két időszak forrásainak felhasználásáról kell gondoskodni.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×