eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Szolgáltató ügynökség lesz a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal

A kisvállalkozásokat és a kiemelkedő fejlesztőket segítő, úgynevezett szolgáltató ügynökséggé alakítja a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalt az intézmény új elnöke. Pártos Ferenc az InfoRádiónak azt mondta: átalakítják a pénzek pályázati rendszerét, átvállalják a kisvállalkozásoktól a fejlesztési kockázat egy részét, és ezentúl csak a legjobbakat támogatják.

Nagyon erős Magyarországon az érdekérvényesítés, mindenki igyekszik a legtöbbet magának hazavinni, a sok párhuzamos koncepció és fejlesztés miatt helyi kompetenciaközpontok alakulnak ki - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke (NKTH).

"Végül, ha mindenkit fejlesztünk, akkor senki sem lesz versenyképes a nemzetközi piacokon" - jelentette ki Pártos Ferenc.

Az NKTH új elnöke közölte: új támogatási rendszert indítanak, amelyben a jobbakat, a kiemelkedőket támogatják egyre nagyobb összegekkel, így a végén kevesebb központ lesz majd, amely olyan nagy támogatást élvez, hogy versenyképessé válik.

A siker lesz a támogatás alapja

A támogatás alapja a siker lesz; a jelenlegi rendszer jelenleg úgy működik, hogy, ha valamely cégnek szüksége van a pénzre, kap. Az innovációs politika célja azonban nem ez: a legjobbakat kell támogatni, függetlenül attól, hogy hányan maradnak le - jelentette ki Pártos Ferenc.

Megváltozik a pályázatok elbírálásának szempontjai is: ettől kezdve vizsgálják majd például, hogy az adott pályázó piacképes terméket fejleszt-e ki - közölte az NKHT elnöke.

Rapszodikus a pályáztatási rendszer

Pártos Ferenc szerint a jelenlegi pályáztatási rendszer nagyon rapszodikus, hiszen vannak időszakok, amikor hónapokig nem írnak ki tendert, aztán egyszerre többet is. Ezentúl azonban hosszú időre előre tudni lehet majd, hogy mekkora összeget osztanak szét a pályáztatáson, így a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal cash-flow típusú számítást is tud végezni.

A magyarországi szabadalmakat fejlesztő kis vállalkozásoknak kevéssé éri meg, hogy ilyesmin dolgozzanak, ebben próbál majd kockázatcsökkentő lépésekkel segíteni a hivatal - közölte a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal új elnöke.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×