eur:
396.98
usd:
355.38
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

"Nem Gazprom-ellenes az EU-tervezet"

Nem Moszkva ellen irányul az Európai Unió új energiapiaci terve - mondta az EU oroszországi nagykövete az európai energiamonopóliumok feldarabolását célzó irányelv tervezetének publikálását követően. Az elképzelés ugyanis megakadályozná, hogy az orosz Gazprom kezébe kerüljenek európai elosztóhálózatok is.

Miközben a Gazprom versenyezni kíván az európai energiapiacon, és részesedést akar szerezni a gáz- és áram-szolgáltatókban, az orosz törvények nem teszik lehetővé, hogy európai cégek hasonló módon megjelenjelenek Oroszországban.

Európa egyenlő elbánást akar

Több elemző szerint az EU ezért a múlt héten publikált irányelvének tervezetével próbált nyomást gyakorolni Moszkvára. A szöveg ugyanis kimondja, hogy nagy külföldi cégek csak úgy szerezhetnek részesedést az európai elosztórendszerekben, ha felhagynak a kitermeléssel és szállítással. Azaz a Gazprom esetében így szabnak gátat az orosz monopolcég további terjeszkedésének.

Moszvában ezt értetlenkedve fogadták, és Andris Piebalgs energiaügyi biztos kissé túlságosan is egyértelmű megfogalmazása valószínűleg csak fokozta azt az érzetet, hogy itt úgymond "oroszellenes lépés" történt.

Az EU puhít a megfogalmazáson

Marc Franco, az EU moszkvai nagykövete ezek után megpróbálta elsimítani a vitát, és egy hétvégi interjúban azt mondta: félreértik a javaslatot.

Mint kifejtette, nem európai protekcionizmusról van szó és nem a Gazprom ellen irányul a javaslat, amely az európai földgázigény egynegyedét elégíti ki.

"A szövegtervezet mindenekelőtt meg akarja erősíteni a versenyt az európai energiaszolgáltatói piacon. A külföldi befektetőkkel kapcsolatban kifejezetten üdvözli azok részvételét az energiaszektorban. A politikusok és kommentátorok félreértik a javaslatot" - fejtegette.

A még nem jóhagyott irányelv ugyanakkor kimondja, hogy külföldi cégek kétoldalú kormánymegállapodások hiányában nem vásárolhatnak részt gáz- és olajvezetékekből és elektromos hálózatokból - azaz, az adott országtól függ, meddig engedi el a Gazpromot, vagy másokat.

"Az oroszok sem adják külföldi kézbe az elosztórendszerüket"

Franco szerint a korlátozás csak az elosztóhálózatokra, nem pedig a kitermelői és szállítói ágazatra vonatkozik.

"Nem értjük a tiltakozást. Melyik ország engedné, hogy külföldiek ellenőrizzék energiaszállító rendszereit? Vajon Moszkva hagyná-e, hogy külföldiek kezébe kerüljön a vezetékek felett rendelkező monopólium, a Transznyefty, vagy a nemzeti elektromos hálózat?"

Üzlet, vagy választási téma?

Oroszország hivatalosan még nem reagált, de - miközben egyes nyugati politikusok és elemzők a Moszkvától való energiafüggőség ellen kampányolnak - az állami duma éppen a stratégiai ágazatokban történő külföldi beruházások korlátozásáról vitázik.

Elemzők szerint előfordulhat, hogy a decemberi parlamenti válaszások közeledtével keményebbé válik a retorika, és a nacionalista húrokat pengető politikusok a törvények megszigorításáért kampányolnak majd.

Címlapról ajánljuk
„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt elemeztük, hogy a második negyedéves amerikai GDP-adat hogyan hat az amerikai kamatokra és a részvénypiacokra, valamint hogy kell-e félni recessziótól a választások előtt álló országban. Vendégünk volt Cinkotai Norbert, a K&H Értékpapír vezető elemzője. A második blokkban a friss munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatokat beszéltük át Hornyák Józseffel, a Portfolio makroelemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×