eur:
389.71
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

APEH-tanácsadásra járnak majd a prostituáltak

Az APEH által indított számviteli és vállalkozásfejlesztési tanácsadáson vesznek részt a magyar prostituáltak. A száztíz helyre ötszáz jelentkező szeretett volna bejutni - mondta Földi Ágnes, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. Az APEH szóvivője közölte: a szexmunkások ellenőrzésekor a revizorok nem fognak "próbavásárlást" végezni, de a könyvelésük ellenőrzésére vagy forgalomszámlálásra ők is számíthatnak.

Baranya megyében 2005-ben tizennyolc prostituálttal szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek, mert nem volt egyéni vállalkozói engedélyük, és a jövedelmük után nem fizettek adót, így egy egyesület pályázott egy projektre, amelynek célja a vállalkozóvá válás elősegítése - mondta az InfoRádiónak a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.

Földi Ágnes közölte: a projekt költségvetése több mint 15 millió forint, amelyből 110 szexmunkás számára biztosítják, hogy részt vehessenek egy 11 hónapos tanácsadáson.

Hozzátette: az előkészítő szakaszban több mint ötszázan jelentkeztek a tanácsadásra. Magyarországon egyébként 15-20 ezren dolgoznak rendszeresen szexmunkásként, közülük jelenleg tizenhatnak van vállalkozói igazolványa.

A szexmunkások számára azért éri meg az okmány kiváltása, mert enélkül például nem tudnak hozzájutni semmiféle kölcsönhöz, így képtelenek akár lakást vásárolni - mondta Földi Ágnes, aki szerint a nagy érdeklődés oka, hogy egyre több szexmunkás ismeri fel: ha legálisan dolgozik, akkor többek között jogosulttá válik egészségügyi ellátásra, és akár hitelt is felvehet..

"Felismerték annak a lehetőségét, hogy gyakorlatilag ezzel a saját helyzetüket is meg tudják könnyíteni" - fűzte hozzá a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.Leírhatják az óvszert

Az APEH szóvivője az InfoRádiónak elmondta: az adóhatóság abban segít a prostituáltaknak, hogy vállalkozóvá válhassanak. Könyvelők, jogászok és orvosok tartanak nekik előadást, az APEH munkatársai pedig azt mondják el nekik, hogyan kell kitölteni egy adóbevallást, mit jelent vállalkozónak lenni.

Bakonyi Ágnes közölte: ahogyan bármely más magyar állampolgár, úgy a prostituáltak is kiválthatják a vállalkozói igazolványt.

Az adóhatóság nem kezeli különlegesként ezt az úgynevezett szakmát, a prostituáltak is olyan vállalkozók, mint bárki más, éppen ezért, ami a vállalkozásukhoz szükséges - például a gumióvszert -, leírhatják költségként - tette hozzá az APEH szóvivője.

Előnyökkel jár

Magyarországon mintegy 20 ezren élnek prostitúcióból, a tavalyi évben pedig a becslések szerint mintegy 180 milliárd forint ment el a szexiparból a feketegazdaságba, vagyis ennyi tűnt el adózatlanul - mondta Bakonyi Ágnes.

A prostituáltak azzal, hogy vállalkozók lesznek, egyben hitelképessé is válnak, lakást vásárolhatnak, mivel nyugdíjjárulékot fizetnek, szolgáltatást is kapnak, az adóhatóság pedig nem bünteti őket, ha adóznak - közölte az APEH szóvivője.

Az adóellenőrök nem végeznek majd "próbavásárlásokat" a szexmunkások esetében: a revizorok náluk klasszikus adóellenőrzést, forgalomszámlálást végeznek - tájékoztatott Bakonyi Ágnes.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×