eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyurcsány és a Fidesz is támogatja a MOL-t

A miniszterelnök ellenséges kivásárlási szándéknak tartja az OMV lépését, amely 18,6 százalékra növelte részesedését a MOL-ban, és azt mondta: azon lesznek, hogy ezt meghiúsítsák. Ebben egyébként a legnagyobb ellenzéki párt is támogatja a miniszterelnököt. Az InfoRádió által megkérdezett elemző szerint a MOL ezt követő lépése aggályokat vet fel, de a miniszterelnök kijelentése arra utal, hogy a kormány támogatja az olajipari társaság vezetőségét.

A miniszterelnök ellenséges kivásárlási szándéknak tartja az OMV lépését, amely 18,6 százalékra növelte részesedését a MOL-ban. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az OMV osztrák állami tulajdonú cég és értesítés nélkül kezdett üzleti tranzakcióba.

Gyurcsány Ferenc kormányfő azt mondta: azon lesznek, hogy meghiúsítsák ezt az ügyletet, és ebben a kormány is kész szerepet vállalni. A miniszterelnök hozzátette: a stratégiáról egyeztetnek a MOL vezetőivel, ahogyan azt az elmúlt napokban is tették az ügyben.
A MOL is barátságtalan lépésnek tartja

Korábban a magyar olajipari csoport kommunikációs igazgatója is barátságtalan lépésnek nevezte az OMV részvény-vásárlási tranzakcióját. Ferencz I. Szabolcs a Financial Timesnak azt mondta: a MOL úgy látja, hogy az osztrák társaság célja a verseny kiiktatása.

Az OMV a hétvégén növelte 10-ről 18,6 százalékra részesedését a magyar olajipari vállalatban. Az osztrák olajkonszern az átlagos piaci részvényenkénti ár közelében vásárolt MOL-papírt, a teljes vételár mintegy 1 milliárd eurót, vagyis 250 milliárd forintot tett ki.

Törvényességi aggályok

A tőkepiaci törvény 10 százalékban maximalizálja egy cég számára a saját részvény tulajdonlását, épp ezért törvényességi aggályokat vet fel a MOL napokban zajló sajátrészvény-vásárlása - mondta el az InfoRádiónak az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő tanácsadója.

Zsiday Viktor hozzátette: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyilatkozata azt erősíti, hogy a kormány támogatja a MOL vezetőségét ebben a tranzakcióban.

A tanácsadó kifejtette: a tőkepiaci törvény értelmében egy cég a saját részvényeiből legfeljebb 10 százaléknyit vásárolhat vagy tarthat. A MOL-nak azonban a napokban a függetlensége megőrzése érdekében arra volt szüksége, hogy ennél nagyobb mértékben tartson saját részvényeket.Vannak kiskapuk

A tőkepiaci törvény szó szerinti értelmezése szerint ezt nem tehették volna meg, de - mint azt Zsiday Viktor elmondta - léteznek olyan kerülőutak, amelyek által a menedzsment a szavazatok több mint 10 százalékát is kontrollálhatja.

Ilyen például, ha kölcsönadják a részvényeiket valaki másnak, így más szavaz helyettük. Az ilyen részvények kölcsönvevői azonban gyakran úgy szavaznak, ahogy azt a menedzsment szeretné. Épp ezért a lépés jogszerűsége vitatható. Az ilyen átadott részvényekkel együtt a MOL-részvények arány 25-30 százalék között mozoghat.

Zsiday Viktor szerint azonban a kormányfő kiállása a MOL menedzsmentje mellett azt jelenti, hogy a legtöbb szereplő törvényesnek fogja tekinteni az olajipari társaság lépését.

Arra a kérdésre, hogy a kormánynak milyen eszközei lehetnek arra, hogy meghiúsítsa az OMV "ellenséges lépését", az elemző azt felelte: mivel az OMV többségében osztrák állami tulajdonban van, tárgyalásokat kezdeményezhetnek az osztrák kormánnyal, vagy egyszerűen támogatja a menedzsmentet a saját részvények felvásárlása tekintetében.

A Fidesz támogatást nyújt

A Fidesz támogatja a magyar kormány határozott fellépését, és a magyar olajtársaság törekvését a regionális szerepvállalás, a hatékonyság és a tisztességes piaci verseny erősítése terén - közölte az ellenzéki párt.

"Nem tartunk elfogadhatónak olyan tranzakciót, mely a régiós verseny kiiktatását, illetve pusztán vállalati növekedést, nagyobb méret elérését célozza egy jelentős állami részesedéssel működő külföldi cég részéről" - olvasható Varga Mihály, a párt alelnökének közleményében.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×