eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

OECD: jövőre hat százalék lehet a jegybanki alapkamat

Magyarország jó úton halad a költségvetési hiány csökkentésében, de a sikerhez további fenntartott erőfeszítések és strukturális reformok kellenek - áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tizedik hazánkat minősítő országjelentésében. A magyar alapkamat 2008-ra hat százalékra csökkenhet - mondta Andrew Dean, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) igazgatóhelyettese.

Magyarország gazdasági fejlődése az elmúlt tíz évben átlagosan 4,5 százalék volt, és ha ezt az ütemet fenn tudnánk tartani, érdemben közelednénk a fejlettebb országokhoz - mondta Andrew Dean az OECD közgazdasági igazgatóhelyettese, aki Budapesten ismertette a szervezet jelentését.

Andrew Dean kiemelte: ez a lendület azonban megtört. Hozzátette: a megindult költségvetési szigorítások ígéretesek, ám azokat folytatni kell. Szerinte az a legfontosabb, hogy az ország kitörjön a választási években törvényszerűen bekövetkező költekezési ciklusból.

Az OECD szerint a következő években meg kell őrizni a költségvetési fegyelmet, fenn kell tartani a kiadások befagyasztását, és további strukturális reformokra is szükség van.

Bár az OECD elismeri, hogy politikailag ez kényes téma lehet, felhívta a figyelmet arra, hogy az elaprózott önkormányzati rendszer Európában az egyik legpazarlóbb, talán csak a franciához hasonlítható.

Dean azt is megjegyezte, hogy érdemes volna megfontolni a gyermekgondozási időszak lerövidítését, mert a mostani kiugróan a leghosszabb Európában.

Az szervezet most kiadott prognózisa szerint 2007-ben 2,5 százalékkal, jövőre 3,1 százalékkal nő a magyar GDP, a beruházások az idén 1 százalékkal, jövőre 4,1 százalékkal emelkednek.

A GDP-arányos fizetési mérleg hiány az idén 3,6 százalék, jövőre 2,2 százalék lehet.

Az OECD szerint a GDP-arányos eredményszemléletű (ESA'95) államházatartási hiány 2007-ben 6,7 százalék lesz, jövőre 4,8 százalék.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet jelentése visszaigazolta a tavaly július óta megtett stabilizációs és reformlépéseket, amelyek révén folytatódhat a tartós felzárkózási folyamat - mondta pénzügyminiszter.

Veres János egyrészt elfogadhatónak tartotta az OECD ajánlásait a hosszabb távú kiadáscsökkentés és az államháztartási struktúra átalakítása ügyében, ugyanakkor a gyermekellátás idejének szűkítésével nem értett egyet.

"Magyarországon növelni kell a születési rátát és ennek érdekében szükséges fenntartani a gyermekellátási rendszert" - fogalmazott Veres János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×