eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Csermely: "Ez a mélypont"

Jövőre már magasabb lesz a gazdasági növekedés üteme, mint idén - mondta Csermely Ágnes az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Nemzeti Bank igazgatóhelyettese szerint a versenyszférában tapasztalható 10-11 százalékos béremelések miatt várhatóan több cég az árait is az inflációt meghaladó mértékben fogja növelni.

2007-ben 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít az MNB. Az export növekedése igen magas lesz, míg a belföldi kereslet várhatóan visszaesik - hangsúlyozta Csermely Ágnes.

Az MNB igazgatóhelyettese emlékeztetett: egy egészséges gazdaságban egyformán erős ütemben kell fejlődnie a fogyasztásnak, a beruházásnak és az exportnak.

Úgy vélekedett, hogy a gazdasági növekedést illetően idén van a mélypont. Jövőre már 2,8 százalékos növekedéssel számolnak, de előrejelzésük szerint a fellendülési folyamat lassú, elnyújtott lesz, 2009-ben várakozásaik szerint 3,5 százalék körül alakul.

Ami a bérek inflációs hatását illeti, Csermely Ágnes hangsúlyozta, hogy óriási különbség van ma Magyarországon a bruttó nominális bérköltség és a reálkeresetek között.

A versenyszférában 10-11 százalékkal emelkednek a bérek, nőnek a nyersanyag- és energiaárak, valamint az adóterhek. Az érintett vállalatok viszont az áraikat csak 3-4 százalékkal emelték, ami nyilvánvalóan a profit csökkenéséhez vezet.

"Márpedig a vállalatok nem szokták tartósan elviselni a profit összeszűkülését" - hangsúlyozta Csermely Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×